Tre nya Iphone. XS, XR (i mitten) och XS Max. XR är lika snabb men inte lika dyr. Apples marknadschef börjar prata om bilar när han får frågor om vad bokstäverna betyder.
Tre nya Iphone. XS, XR (i mitten) och XS Max. XR är lika snabb men inte lika dyr. Apples marknadschef börjar prata om bilar när han får frågor om vad bokstäverna betyder. Bild: EVA WIESELGREN

Bränslesnål och färgglad rallymobil

Om lång batteritid är viktigare för dig än kamerafinesser är Iphone XR bästa valet bland Apples nya mobilmodeller.

ANNONS
|

För ett tag sen började Iphone XS och XS Max att säljas. Nu kommer XR, en modell som ligger mellan de båda XS-modellerna i storlek. Den kostar flera tusenlappar mindre, även om den också är en dyr mobil.

Men vad betyder R i namnet? Inte retro, för XR är inte som en gammal Iphone. Den saknar hemknapp, den har ansiktsigenkänning, den kan ladda med trådlös laddning. Den har samma snabba processor som XS.

Apples marknadsföringschef Phil Schiller säger i en intervju till prylsajten Engadget att bokstäverna inte betyder något men att han gillar bilar och snabba saker och att sportbilar som har något extra brukar ha S och R i namnet.

ANNONS

Jag har aldrig ägt någon sportbil så jag fick googla.

R kan stå för race, eller rally. Och SE, som en tidigare lite enklare och färgglad iphonemodell hette, kan betyda sport edition eller special edition.

Jag har nu testat Iphone XR och ska jag beskriva den som en bil så är det en rejäl kombi av hög kvalitet som rullar långt på en laddning. Det förnuftiga valet för familjen. Den får högsta betyg. Ändå kör jag hellre den lilla sportbilen XS. Den behöver laddas oftare, men väggreppet är värt de där tusenlapparna extra. De som kör den lyxiga suven XS Max tycker störst är bäst och vill nog inte heller byta.

Biljämförelsen är kanske fånig, men visar att det här med vilken iphone som är bäst mest handlar om vad du gillar och tycker är viktigt.

Det som skiljer XR från XS förutom priset:

Iphone XR är aningen tjockare än XS. Den känns klumpigare i min hand. XR kan surfa upp till 15 timmar på en laddning. Det är tre timmar längre än XS, och två timmar längre än XS Max. XR har en skärm med lägre upplösning än XS och lite mindre djup i färgerna. XR saknar teleobjektiv och har alltså inte optisk zoom. Den har annars samma kamera på fram- och baksida som XS. XR kan ta porträtt med oskarp bakgrund, men med kameran på baksidan bara om motivet är ett ansikte och med två färre effekter att välja på än i XS. I selfiekameran finns alla porträtteffekterna.

ANNONS

XR tål att ligga en halvtimme under vatten på en meters djup. XS klarar två meter.

Till sist: Rallymobilen Iphone XR finns med baksida i flera färger: Blå, vit, svart, gul, korall och röd.

ANNONS