Bomb exploderade bara några meter från sovande spädbarn

ANNONS
|

Natten till den 15 september exploderade en sprängladdning som placerats vid ett garage i bostaden i en stadsdel i Malmö.

Hela garageporten slets ut, muren skadades till följd av tryckvågen från explosionen och fönstren i ett burspråk krossades.

Garaget är sammanbyggt med boningshuset och i rummet intill garaget låg en bebis som var åtta månader gammal och sov.

Bebisens spjälsäng stod intill burspråket vars rutor krossades i explosionen. I rummet låg ytterligare ett barn och två föräldrar och sov. Men ingen skadades.

Fångades på övervakningsfilm

Nu har två personer åtalats misstänkta för bombattacken, en man i 20-årsåldern och en man i 25-årsåldern. Brottsrubriceringen är allmänfarlig ödeläggelse. "Gärningen har framkallat fara för annans liv eller hälsa och för omfattande förstörelse av annans egendom", skriver åklagaren i stämningsansökan.

ANNONS

Viktig bevisning i målet är en övervakningsfilm.

Huset var bevakat med övervakningskameror. En filmsekvens från brottsnatten visar hur två män närmar sig bostaden flera gånger och tillslut smyger de sig nära huset - med sig har de bomben som låg i en vit låda, från lådan kom sladdar. Lådan ställdes sedan ner på marken. Strax efter att männen lämnade platsen springande, exploderade sprängladdningen.

Åklagaren påstår att de två männen som syns på övervakningsfilmen är de nu åtalade männen.

Vid ett tillfälle som männen passerade kameran ska en av dem ha varit omaskerade.

Kopplad till blodig taxibolagskonflikt

Sprängattacken kan vara kopplad till en konflikt kring ett taxibolag, som Sydsvenskan skrev om först.

– I det här huset bor en familj. Men det är också en annan person som är skriven på en här adressen som inte bor där. Den här personen och den personens släktingar har haft en konflikt med andra personer, säger kammaråklagare Jörgen Larsson och utvecklar.

– Det har funnits och finns en konflikt om ett taxibolag. Det handlar om äganderätten till det här bolaget, vem om ska äga det.

En av de åtalade jobbar inom det aktuella bolaget, enligt Sydsvenskan. År 2011 mördades en man som precis gått in som delägare i bolaget, skriver tidningen. En man i 50-årsåldern friades för mordet men han misstänks för att ha gett de nu åtalade männen i uppdrag att spränga bomben. Han sitter häktad misstänkt för flera brott, däribland anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse. Han har dock inte åtalats för brottet.

ANNONS

Greps efter några dagar

Männen kunde gripas bara några dagar efter bomben exploderat. När männen greps hittades en påse med balaklavor och handskar. En balaklavorska ha varit lik den som syntes på övervakningsfilmen.

Man har hittat samma typ av sprängämneskomponent på både brottsplatsen och en väska som tillhör en av de åtalade.

Mannen, som attacken kan ha varit riktad mot berättar i förhör varför han är skriven på adressen.

– Jag var inne i den kriminella världen och har många kriminella kompisar och jag vågar inte ha min adress hemma. Asså jag ville inte utsätta min familj för fara, säger han och påstår att han inte skulle ha skrivit sig hos någon annan om han visste att han skulle bli utsatt för något sådant här.

Nekar till brott

De båda åtalade nekar till brott.

– Absolut oskyldig, säger en av dem i polisförhör.

Innan bombdådet ska de inblandade ha köpt balaklavorna på Biltema. Då fångades de på film på en övervakningskamera.

– Varför skulle jag inte göra det? Jag vill se om de passar ju. Vad det är för storlek på de. Jag minns inte jag prova dem. Men om du ser att jag provat de så är det självklart för att se vad de har för storlek. Tänkte om de skulle passa, du vet, förklarar en av de åtalade detta.

ANNONS

När de får se bilder från husets övervakningskamera nekar de till att det är de själva de får se på film.

– Vem som helst kan likna mig, säger en av dem till polisen om likheten.

– Det kan hända att den här personen liknar mig eller väskan liknar den här väskan, men jag själv har inte befunnit mig på den här platsen, säger den andra mannen.

ANNONS