Charlotte Ingvarsson, som driver Himlastallet utanför Hörby, berättar att hon fick ett att aggressivt samtal från en av bluffbolagens säljare. Hon har inte själv hörts under rättegången vilket innebär att hon är en av många som inte får något skadestånd.
Charlotte Ingvarsson, som driver Himlastallet utanför Hörby, berättar att hon fick ett att aggressivt samtal från en av bluffbolagens säljare. Hon har inte själv hörts under rättegången vilket innebär att hon är en av många som inte får något skadestånd.

Bluffhärvan: 1 850 utan skadestånd

Obehagliga samtal med hot om Kronofogden fick småföretagare att betala för en nättjänst som aldrig beställts. Tre huvudmän döms till fängelse, men 1 850 av runt 2 000 företagare blir utan skadestånd.

ANNONS
|

Annonskonsulterna och Kastofon är bluffbolagen som drevs under en period 2011 med syftet att få ensam- eller småföretagare i landet att betala för att avsluta eller nyteckna en så kallad Google-tjänst, konstaterar Malmö tingsrätt. Men det fanns ingen tjänst att avsluta, fastslår domstolen.

Bara cirka 140 av de drabbade har hörts under rättegången. När det gäller de cirka 1850 som inte medverkat i rättegången utan bara i polisförhör anser domstolen att bevisningen inte räcker och därför får de inte heller skadestånd.

"Aggressivt"

Samtalet var så aggressivt att Charlotte Ingvarsson, som driver Himlastallet utanför Hörby, ville kasta luren i golvet efteråt. Säljaren hotade med Kronofogden om hon inte betalade, berättar hon.

ANNONS

- Jag kände att jag inte hade något val, jag hittade liksom ingen utväg. För att slippa hans hot om Kronofogden valde jag att betala. Det var ett otroligt aggressivt samtal och jag minns att jag var arg efteråt, säger hon till TT.

Men hon har inte själv hörts under rättegången vilket innebär att hon är en av många som inte får något skadestånd.

- Om alla skulle höras hade det ju tagit ännu längre tid innan det kommit en dom. Men samtidigt hade det kanske blivit strängare straff om alla blivit hörda. Jag kan tycka att det är ett för litet straff, säger hon.

Straffen för de tre huvudmännen landar på mellan 18 och 22 månaders fängelse för grovt bedrägeri. Samtidigt döms tolv telefonförsäljare till villkorlig dom. I vissa fall som gäller nytecknande av en tjänst har det skapats ett kundkonto hos Google för företagarnas räkning. Därför ogillas åtalet i de fallen. I andra fall som gäller nytecknade tjänster har det däremot inte skapats några konton hos Google och i de fallen bedömer tingsrätten att företagarna utsatts för bedrägeri.

ANNONS

"En framgång"

Domen måste ses som en framgång för de åtalade, anser advokat Sven-Eric Ohlsson, som förvarar en av de tre huvudåtalade. Åklagarna hade yrkat på sju års fängelse för hans klient, som nu dömdes till ett år och åtta månader.

- Men vi hade förväntat oss en friande dom, säger han till TT.

Hans klient hävdar att alla småföretagarna visst fått en Google-tjänst för de pengar de betalade till bolagen, men att det material som Google lämnat ut på åklagarens begäran varit ofullständigt. Huruvida den 650 sidor långa domen ska överklagas har Sven-Eric Ohlsson och hans klient inte hunnit ta ställning till.

Ofullständiga bevis

Bevisuppgifterna när det gällde de runt 1850 målsägande som inte var kallade till rättegången var för ofullständiga för att kunna leda till fällande dom, förklarar rådman Jacob Heister som ledde rättegången i Malmö tingsrätt.

- Vi kan ju inte göra den fullständiga analysen när det gäller dem som inte har hörts, säger han.

ANNONS

Han påpekar att de åtalade inte fälldes för brott mot samtliga de 140 som faktiskt hördes i rättssalen. I vissa fall bedömdes småföretagarna ha fått hjälp med tecknande av en Google-tjänst av bluffbolagen och i de fallen ogillades därför åtalet. Hur det ser ut bland de övriga 1850, som inte kallades till rättegången, är oklart.

För att få gärningsmännen dömda för brott mot fler personer och därmed till ett längre straff skulle det alltså behövas en rättegång som pågick i flera år, om cirka 2000 målsägande skulle medverka.

- Rent matematiskt kan man ju tänka sig det, men rent praktiskt och mänskligt går det inte att lösa, säger Jacob Heister.

ANNONS