Blixthalka överraskade - två döda i allvarlig krasch

Under torsdagen har flera vägar runt om i Sverige drabbats av blixthalka. Personal ryckte ut mitt i natten och saltade vägbanorna för att förhindra olyckor. Trafikverket gjorde sitt yttersta, men trots det slog blixthalkan till. Under kvällen avled två män till följd av en olycka i Vaggeryd.

ANNONS
|

Ett flertal olyckor inträffade under torsdagen, främst i Sjuhäradsområdet, men runt om på andra platser i Sverige.

Två män har omkommit i en trafikolycka utanför Vaggeryd. Det var vid 11-tiden på torsdagen som polis och räddningstjänst larmades om att en bil kört in i mitträcket på E4 i norrgående rikting. Fordonet var demolerat och räddningstjänsten fick klippa upp bilen.

Männen i 20- respektive 50-årsåldern fördes med ambulans till sjukhus, där de avled av sina skador under kvällen, skriver polisen på sin hemsida.

– En personbil med två personer körde in i mitträcket av okänd anledning. Det var mycket halt på platsen, sa inre befäl vidRäddningstjänsten i Vaggeryds kommun.

ANNONS

Räddningsstyrkor från Skillingaryd, Vaggeryd samt Värnamo deltog i insatsen.Männens anhöriga har underrättats.

Hektisk dag

Det har varit en hektisk dag för såväl ambulanspersonal, räddningstjänsten och polisen.

– Vi har haft omkring sex, sju stycken olyckor bara i Sjuhärad. Det är mest singelolyckor i form av avåkningar.Men vi har haft ett fall där en personbil körde om en lastbil, fick sladd och hamnade på taket. Den som körde fördes till sjukhus. Vi har inga uppgifter om hur skadad hon blev, säger polisens pressinformatör i Väst, Tommy Nyman.

Olyckan orsakade även trafikstörningar. Många räddningsfordon deltog i insatsen och därför stängdes riksväg 51 av i bägge riktningar i drygt en timme, strax innan lunch.

– Det får man ta till som säkerhetsåtgärd när det är halt så inte nästa bil kommer i full rulle in i olyckan och ska försöka bromsa. Då tar man till säkerhetsmarginal, menar Nyman.

Halt runt om i Sverige

Flera olyckor har även inträffat i Göteborg. Bland annat klämdes en personbil mellan tvålastbilar vid infarten till Tingstadstunneln.Två fälten ner i tunneln stängdes av under en stund. Inga personer ska ha skadats i olyckan., men personbilen fick bärgas från platsen.

Trafikverket försökte förhindra olyckorna

Det stora antalet olyckor kom inte som någon överraskning för Trafikverket. Tvärtom inleddes ett intensivt arbete för att försöka förhindra olyckor, redan under onsdagskvällen.

ANNONS

– Problemet är underkylt regn. Det har regnat och sjävla regndropparna är kallare än noll, när de sen faller på backen där temperaturen också ärunder noll blir det blixthalka, förklarar Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Hon berättar om myndighetens insatser:

– Man var ute och saltade i Sjuhärad igår kväll. Sen åkte man ut igen vid 02 i natt. Men sen började regnet komma och då frös vägarna till ändå. Så man har varit ute och saltat igen och vi har fortfarande personal ute som jobbar, meddelar Wolffram vid lunchtid.

Förrädisk halka

Polisen menar att det luriga vädret gör att många missbedömer väglaget.Idag var det exempelvis inte halt på morgonen.

– Men sen fryser det på under förmiddagen så folk har inte sett hur halt det varit. Det gäller att vara försiktignär temperaturen ligger och väger kring 0-grader. Halkan kan komma snabbt när temperaturen ökar eller minskar nån halvgrad, beroende på hur terrängen ser ut, menar polisens pressinformatör, Tommy Nyman.

Så påminner han om att det inte är vilken dag som helst idag:

– Idag är första dagen som man måste ha vinterdäck om det är vinterväglag. Halka betecknas som vinterväglag så man får hoppas att folk har vinterdäcken på.

ANNONS