Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180317-blindadovakvitton-639587_se.gp_1.jpg
Regeringen vill slopa schablonersättningen för blinda och döva och ersätta den med ett behovsprövat bidrag. Arkivbild.

Blinda och döva ska tvingas redovisa kvitton

Döva och blinda får i dag ett schablonbidrag för de extra utgifter som deras handikapp medför. Men i ett nytt lagförslag vill regeringen slopa bidraget och i stället göra ersättningen behovsanpassad.

I fjol låg ersättningen för en blind person på drygt 2 500 kronor per månad och för en person med grav hörselskada på cirka 1 340 kronor per månad, enligt regeringskansliet.

Bidraget kan exempelvis användas för att betala ledsagarkostnader eller kostamma inköp.

Regeringen vill ändra på systemet. I lagförslaget föreslår man att schablonbidraget tas bort och ersätts med ett individuellt bidrag, som kommer att kräva att blinda och döva personer redovisar sina kostnader för att beviljas ersättning, rapporterar SVT Nyheter.

Men förslaget möter kritik.

- Jag har en hel bunt med kvitton i min handväska men jag har ingen aning om hur jag ska sortera ut dem på något vettigt sätt. Jag begriper inte hur de har tänkt, säger blinda Ulrika Norelius Centervik till SVT.

Från regeringens håll menar man dock att den föreslagna lagen är mer rättvis eftersom den ska utgå från individen.

"Jag har full respekt för att förändringar skapar oro, och det tar regeringen på allvar. Därför är en del av reformen att regeringen kommer att följa och utvärdera den, då särskilt kring schablonersättning för blinda och gravt hörselskadade som nu tas bort", skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar till SVT.

Mest läst