Riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild.
Riksdagens talman Andreas Norlén. Arkivbild.

Björklund vill att regeringsbildare utses

Liberalernas Jan Björklund vill att talmannen snart pekar ut en tänkt regeringsbildare för att starta förhandlingar om en ny regering. Det är, enligt honom, nödvändigt för att få igång regeringssamtalen.

ANNONS
|

- Det är talmannen som styr, men det rimliga är att talmannen snart utser någon av de åtta partiledarna till att sätta igång och leda förhandlingar med övriga partier, säger Björklund.

Den partiledaren skulle då bli talmannens potentiella statsministerkandidat.

Själv vill Björklund, liksom de övriga Alliansledarna, att moderatledaren Ulf Kristersson får uppdraget. Från det rödgröna lägret är budet, som tidigare, Stefan Löfven.

ANNONS

Talmannen funderar

Riksdagens talman, moderaten Andreas Norlén, hade i torsdags enskilda samtal med varje partiledare. Han valde då att inte utse någon av dem till att undersöka möjligheterna att bilda en ny regering.

- Ska man förhandla sakfrågor kan inte det ledas av talmannen, det måste ledas av partiledarna och att talmannen pekar ut en tänkt regeringsbildare att leda de samtalen, säger Björklund.

Talmannen kallar till en ny så kallad talmansrunda med samtliga partiledare på tisdag, den 2 oktober. Björklund vill att talmannen snart, helst i anslutning till tisdagen, ger någon i uppdrag att försöka bilda regering.

Fick uppdraget 2014

Efter valet 2014 fick S-ledaren Stefan Löfven talmannens uppdrag att sondera terrängen för en ny regering. Dagen efter bjöd han in Alliansledarna till samtal på sitt riksdagskontor, som dock inte gav något.

En dryg vecka senare kunde S-ledaren rapportera till talmannen att det fanns förutsättningar för en rödgrön regering, och talmannen gav Löfven det formella uppdraget att bilda ny regering.

Framför allt Liberalerna och Centerpartiet i Alliansen är nu angelägna om att få igång diskussioner om blocköverskridande samtal mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Förhoppningen är att en Alliansregering som kan samarbeta med S i olika sakfrågor ska kunna bildas.

ANNONS

Hade möte

S-ledaren Stefan Löfven, som nu leder en övergångsregering, sade dock så sent som i torsdags att S inte kommer att vara ett stödparti åt en Alliansregering.

- Det tror jag är helt uteslutet, säger S gruppledare Anders Ygeman om sannolikheten för att S skulle ändra uppfattning om det.

De fyra Alliansledarna träffades på fredagsförmiddagen för att diskutera läget och hur man ska gå vidare. Kristdemokraterna (KD) tycker att det är dags att börja diskutera hur en regeringsförklaring från Alliansen ska se ut, och börja presentera sin tänkta politik.

Det skulle ge Sverigedemokraterna en möjlighet att bedöma om de kan säga ja till en Alliansregering, utan att Alliansen behöver förhandla med SD.

KD anser att en Alliansregering borde pröva sina vingar, även om blocköverskridande samarbete med S inte blir av. Då blir dock regeringen beroende av att Sverigedemokraterna röstar på Alliansens förslag i alla frågor där de tre rödgröna partierna tycker annorlunda.

Ygeman utesluter

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman säger att talmannen ska avgöra när en partiledare ska få i uppdrag att på allvar undersöka sina chanser.

ANNONS

- Förr eller senare är det väl så att en partiledare kommer att få uppgiften, men det är möjligt att talmannen vill ha en bättre bild först, säger Ygeman som anser det som naturligt att ge Stefan Löfven uppdraget först.

TT

Fakta: Partiledarnas tider

Riksdagens talman Andreas Norlén har kallat partierna till nya samtal den 2 oktober för att få till stånd en ny regering. Partiledarna får hälften så mycket tid, 25 minuter var, som förra gången för att förklara sin hållning.

ANNONS