BILDSPEL: I morgon släpps alla nya sedlar och mynt

Under måndagen presenterar Riksbanken de nya 100- och 500-sedlarna. Även de nya mynten presenteras.

ANNONS
|

I morgon, 3oktober, släpps de nya sedlarna och mynten från Riksbanken. Bland de uppdaterade sedlarna och mynten ser vi 100-lappen, 500-lappen, enkronan och femkronan. Nykomlingen i sällskapet är en nygammal valör: tvåkronan, som försvann 1971.

Säkrare sedlar

Anledningen till uppgraderingen av sedlar och mynt är säkerhetsskäl enligt Riksbanken, och de nya sedlarna innehåller uppgraderade säkerhetsdetaljer och de nya mynten blir mindre och lättare..

- Det är en färgskiftande bild till höger på porträtten och ett säkerhetsband till vänster om porträtten. Vickar man på sedeln så blir det en färgskiftning i bilden och i bandet växlar motivet mellan bokstäverna KR och en kungakrona. Så det säkraste sättet att kontrollera äktheten är att vicka på sedeln, säger Susanne Meyer, pressekreterare vid Riksbanken.

ANNONS

Greta Garbo och Birgit Nilsson

Riksbanksfullmäktige fattade beslut om det nya temat på sedlarna redan 2011: kulturpersonligheter och svenska miljömotiv. Sedan bjöds flera konstnärer och arkitekter in för att lämna förslag på utformningen.

- Åtta stycken valdes sedan ut som fick komma med förslag på utformningen. Fullmäktige beslutade att Göran Österlunds förslag Kulturresan skulle vara utgångspunkten för de nya sedlarna. Sedan har det vinnande förslaget omarbetats av sedeldesigners, säger Susanne Meyer.

Skådespelerskan Greta Garbo pryder den nya 100-lappen och operasångerskan Birgit Nilsson pryder 500-lappen.

Frågan alla vill ha svar på: var Zlatan aktuell?

- Man bör ju ha ett avstånd till den som är på sedeln, man måste vara avliden för att komma på en sedel. Men vi hade en mejladress dit folk skickade tips, där var Zlatan bland annat med, säger Susanne Meyer.

Detaljer om detaljerna på de nya mynten

Enkronan: Utgörs av en kärna av stål med ett tunt ytterskikt av koppar. På framsidan porträtteras kung Carl Gustaf i profil. Baksidan pryds av lilla riksvapnet, valören och en solkrona.

Tvåkronan: Samma färg och material som enkronan. På framsidan porträtteras kung Carl Gustaf i profil. Baksidan pryds av lilla riksvapnet, valören och en virvelvind.

Femkronan: Guldfärgat mynt bestående av koppar, aluminium, zink och tenn. Framsidan pryds av kungens monogram. På baksidan syns lilla riksvapnet, valören och stiliserade vågor.

Detaljer om detaljerna på de nya sedlarna

100-kronorssedeln: Skådespelaren Greta Garbo pryder sedeln med tillhörande filmmotiv, däribland filmremsor och mikrotext med hennes roller. Baksidan utgörs av ett kollage med kända Stockholmsmotiv, respektive Södermanlands och Upplands landskapsblommor.

500-kronorssedeln: Operasångerskan Birgit Nilsson pryder sedeln med en bild från repetitionen av Valkyrian, en G-klav och mikrotext med hennes roller. På baksidan syns Öresundsbron som tillsammans med landskapsblomman prästkrage får porträttera Skåne. Säkerhetsdetaljerna för sedlarna består bland annat av ett vattenmärke, en färgskiftande bild och ett band som skiftar motiv när du vickar på sedeln.

Källa: Riksbanken.

ANNONS