Arkivbild
Arkivbild Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Betalade för att hamna först i bostadskön – får behålla kontraktet

Den anställde trixade med bostadskön och fixade förstahandskontrakt till 28 personer mot betalning. Medarbetaren fick sparken när fusket avslöjades men hyresgästerna har fått behålla sina hyreskontrakt.

ANNONS
|

Den omfattande bostadsbristen gynnar svarthandeln med hyresrätter, särskilt i storstäderna. I våras presenterades regeringens utredare ett förslag som bland annat går ut på att det ska bli olagligt att betala för svarta kontrakt – i dag är det bara olagligt att sälja.

I Malmö finns ett fall av fusk med kontrakt som inte omfattas av de nya skärpta förslagen och som visar hur starkt det svenska besittningsskyddet är när hyresgästen väl har fått sitt kontrakt, oavsett hur vägen dit ser ut.

LÄS MER:Här erbjuder han hyreskontrakt – för 65 000

Betalade 45 000 kronor

Det handlar om en anställd vid Boplats Syd som satte i system att återaktivera gamla profiler i bostadskön som han sedan försåg med namn på personer som precis ställt sig i kön. På så sätt hamnade dessa personer långt fram i kön och fick möjligt att gå på visningar. I 28 fall tecknades ett förstahandskontrakt, varav 27 med Malmös kommunala bostadsbolag, skriver Hem & Hyra.

ANNONS

Fifflet avslöjades i samband med en rutinkontroll och den anställde, en man i 30-årsåldern fick lämna sin tjänst omedelbart och utreds nu för misstänkt trolöshet mot huvudman. Enligt Hem & Hyras granskning ska personer ha betalat mellan 25 000 och 45 000 kronor för att hamna före i kön. Mannen förnekar brott.

När oegentligheterna uppdagades polisanmäldes händelsen av Boplats Syd i Malmö med en förhoppning om att också kunna återta de felaktigt förmedlade kontrakten för att dela ut till personer med rätt köplats. Men ett år senare bor de 28 personerna kvar i sina hyresrätter.

LÄS MER:Hundratals svartuthyrare avslöjade i Göteborg

Svårt häva kontrakten

Hyresgästföreningens expert säger till Hem & hyra att Boplats utsikter att häva kontrakten med stöd av hyreslagen är mycket små. Så länge hyresgästerna inte begått något formellt fel i förhållande till hyresvärden är deras besittningsrätt intakt.

– Boplats Syd har inte med det här hyresförhållandet att göra längre, säger Lovisa Prodenius, jurist vid Hyresgästföreningen.

Krister Hjelm, vd vid på Boplats syd väntar nu på att polisens ska utreda om hyresgästernas agerande kan vara ett brott mot avtalslagen istället för hyreslagen. Om det går att styrka att hyresgästerna har fått kontrakten på oriktiga grunder, tror han att det finns en möjlighet att återfå kontrakten på de 28 bostäderna.

ANNONS

– Då är det avtalslagen och inte hyreslagen som gäller. Men förutsättningen för att gå den vägen är att polisutredningen kommer igång och att brott kan styrkas, säger han till Hem & Hyra.

ANNONS