Beställde porr, gravsten och sexleksaker - i andras namn

ANNONS
|

Under flera år, från sommaren 2013 och fram till idag, har en man från Skaraborg enligt misstankarna beställt varor i andra personers namn.

– Det är inte helt klart men man kan väl konstatera att 99 procent är personer som är bekanta med den åtalade personen. Antingen släktingar eller personer som han har mött på olika sätt eller personer som är tillsammans med den han är bekant med. Det är inte helt okända personer i huvudsak utan det finns någon form av bekantskap, säger kammaråklagare Andreas Ekengren om kopplingen mellan offren och den misstänkte.

Det har rört sig om bland annat biljardbord, en diskbänk, däck, mobilabonnemang, soffa, takbox, kläder, parasoll, kompressor och djurfoder. En person ska han också ha beställt adressändring för. Och en kvinna ska ha anmälts som givare på 80 000 kronor i månaden till UNHCR.

ANNONS

– Det är en väldig blandning av olika typer varor, konstaterar Andreas Ekengren.

"Kränkt"

Men varför de utsattes för detta är inte helt klart. I förhör berättar en del av offren att de är helt oförstående till varför de blivit utsatta, en berättar att hon i ett sammanhang varit i kontakt med mannen, en annan att denne hjälpt honom och ett offer berättar att de blivit osams vid ett tillfälle.

– Det kan bara vara han som gjort detta, jag har inga ovänner i övrigt, säger hon i förhör och fortsätter:

– Jag känner mig givetvis kränkt. Jag känner mig maktlös och förbannad.

En person fick en offert på en gravsten från en begravningsbyrå.

– Det är ju helt sjukt, makabert, sa personen i förhör.

Polis bland offren

Totalt rör det sig om 18 målsäganden. Av dessa är det två advokater - varav en som tidigare försvarat mannen, två utredaresom lett förhör med den åtalade, och en åklagaresom ledde en tidigare förundersökning mot mannen.

– De har haft utredningar rörande sådan här brottslighet mot honom, sammanfattar Andreas Ekengren varför de utsatts.

Enligt Andreas Ekengren kan brotten mot polis, utredare och åklagaren ha varit ett sätt för den åtalade att hämnas på sådant som dessa gjort i sin myndighetsutövning.

ANNONS

I åtalet framgår det att det beställts åtta skrivare/skanners till en av poliserna, åklagaren fick en helårsprenumeration på en lokaltidning. I den ena advokatens namn hyrdes möbler och i den andres namn beställdes det varor från en sexbutik på nätet.

När han beställt varor till en av poliserna ska han i beställningen ha angett "NN vila i frid snutjävel". Till samma polis skickades det också Facebookmeddelanden där det uttalades att hon skulle vila i frid och att hon skulle sättas åt när hon minst anar.

Har målsägandena tvingats betala för några av varorna?

– I vissa fall har de fått varorna levererat men då har de gått tillbaka. Som jag har uppfattat det så har väl inte majoritetendrabbats av kostnader utan det är väl företagen som låtit detta gå tillbaka. Men sedan kan man ju drabbas av kostnader påannat sätt - tid man lagt ner.

Mannen nekar

Mannen åtalas nu för olaga förföljelse alternativt ofredande, oredligt förfarande, förgripelse mot tjänsteman, ofredande, hot mot tjänsteman och sexuellt ofredande.

Den misstänkte nekar till brott.

- Han förnekar brott i samtliga punkter säger hans advokat Per Olof Almer och fortsätter:

- Han säger att han inte har gjort några beställningarna han menar att det måste någon annan ha gjort för hans räkning, det är så han upplever det.

ANNONS

Mannen själv har i förhörsagt i förhör att hans dator är fjärrstyrd och att han av en slump fått en massa orderbekräftelser mejlade till sig. Han påstår också att andra haft tillgång till hans dator.

– Det är en massa personer som har sprungit hemma hos mig som påstått att de är mobiloperatörer och poliser som inte velat visa leg.

Åklagaren berättar att det framförallt finns teknisk bevisning mot mannen.

– Undersökning av dator och mobiltelefonvisar, menar jag, att det är han som har begått det här. Sedan anser jag att man måste se helheten - att det är de här personerna som har koppling till den åtalade som på ett eller annat sätt utsätts. Men framförallt är det den tekniska bevisningen som rent faktiskt, som jag menar, visar att det är han som gjort beställningarna, säger Andreas Ekengren.

Mannen har genomgått en liten sinnesundersökning. Den visade att det kan misstänkas att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och att han också gjorde det när han begick brotten.

ANNONS