Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Många öl som säljs på Systembolaget innehåller bekämpningsmedlet glyfosat. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Bekämpningsmedel i många ölsorter

  Många ölsorter som säljs på Systembolaget innehåller det omdebatterade bekämpningsmedlet glyfosat, visar ett test som Testfakta har gjort på uppdrag av Göteborgs-Posten.

  Testföretaget har låtit analysera 16 sorters öl, och alla utom ett innehåller bekämpningsmedlet.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins, som utfört analyserna, till GP.

  Debatten om glyfosat, som är ett vanligt ämne i växtskyddsmedel, handlar om ifall medlet ska få användas i fortsättningen eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat medlet som sannolikt cancerframkallande. Europeiska livsmedelsverket EFSA är dock av en annan åsikt.

  - Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till tidningen.

  Men toxikologen Jörgen Magnér vid IVL Svenska Miljöinstitutet tycker ändå att det är allvarligt.

  - Amerikanska naturvårdsverket har till exempel påtalat brister i vår kunskap kring ämnets möjliga negativa effekter på bland annat mikrofloran i vårt tarmsystem, som utgör en viktig del av immunförsvaret, säger han till GP.