BB-ilskna protesterade på sjukhus i natt

Demonstrationen på sjukhuset i Sollefteå fortsätter. Flera personer tillbringade natten i entrén i protest mot att BB läggs ner.

ANNONS
|

Runt tio personer tillbringade natten i entrén, enligt sjukhuspersonal TT talat med. Hanna Wikman, som var en av de övernattande, gör en liknande uppskattning.

- Det kommer att komma folk och fylla på. Vi stannar så länge vi behöver, säger Hanna Wikman.

Hon bor i Nordingrå, drygt en timmes bilresa bort, och var en av hundratals länsbor som dök upp till manifestationen med kravet "bevara BB" som inleddes klockan 18 i går.

ANNONS

"Människor kan dö"

- Sollefteå är ju mitt sjukhus, som jag skulle åka till om jag behövde något. Om jag skulle ha barn någon gång skulle jag vilja föda dem där, säger Hanna Wikman.

- Människor kan ju faktiskt dö för att det här sjukhuset inte finns.

När förlossningsavdelningen i Sollefteå stänger på onsdag tvingas gravida i trakten resa till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda på sjukhus. I vissa fall rör det sig om resor på mer än 20 mil.

- Det blir jättelångt till sjukvården om man inte kan komma hit. Vi vill ha en trygg vård för alla.

"Det är absurt"

Att stänga BB innebär enligt landstinget en besparing på drygt 15 miljoner kronor. Men barnmorskan Inger Mouginot, som från och till arbetat på BB i Sollefteå, är skeptisk.

ANNONS

- Man säger att man kan spara 15,8 miljoner på det här. Det är ungefär två villor i Stockholm. Det är absurt, säger hon till TT.

- Jag ville verkligen att Sollefteå skulle överleva. De har gått snålt med folk. De har varit tolv barnmorskor som ska köra runt det här, så på sätt och vis kan jag tycka att de skött det ganska kostnadseffektivt.

Fakta: Mångmiljonbesparingar

Avgörande för avvecklingsbeslutet i Sollefteå är svårigheten att rekrytera kompetent personal.

Att stänga BB i innebär en besparing på drygt 15 miljoner kronor.

Att avveckla akutkirurgin, som också diskuteras, skulle spara ytterligare 22 miljoner.

Enligt Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i landstinget i Västernorrland, blir den totala besparingen ännu större – runt 50 miljoner – när stafettläkare inte längre behövs.

Källa: Landstinget i Västernorrland

ANNONS