Ica handlaren i Sätra, Andreas Bylger, har tvingats ha väktare i sin butik och utsatts för hot och snatteri.
Ica handlaren i Sätra, Andreas Bylger, har tvingats ha väktare i sin butik och utsatts för hot och snatteri.

Barometer synliggör brott i handeln

Mer än var fjärde handlare har utsatts för stöld den senaste veckan, visar Svensk Handels nya Trygghetsbarometer. Många av de brott som handlarna utsätts för polisanmäls aldrig eftersom det inte anses leda någon vart.

ANNONS
|

Syftet med Trygghetsbarometern, som ska komma ut kvartalsvis, är att synliggöra de brott som drabbar handeln.

- Den primära målgruppen är politiker och många gånger myndighetsföreträdare. Vi tycker att mängdbrotten inte tas på tillräckligt stort allvar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

65 procent anmäls inte

Barometern baseras på en webbenkät till ett slumpmässigt urval av Svensk Handels medlemsföretag. Resultaten visar hur många av handlarna som har utsatts för inbrott, stöld, hotfullt beteende och hot eller våld i samband med stöld. Kopplat till barometern är ett säkerhetsindex som ska följa utvecklingen över tid för de fyra brotten.

ANNONS

- Den officiella statistiken visar att brotten minskar. Här får vi svart på vitt från våra medlemmar att de helt enkelt gett upp för att det inte leder någon vart att polisanmäla, säger Per Geijer.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har antalet anmälda butikstölder minskat från nästan 64000 2008 till nästan 46000 2017 – barometern visar dock att 65 procent av butiksstölderna aldrig polisanmäls. För hot eller våld i samband med stöld är motsvarande siffra 44 procent.

Ica-handlaren Andreas Bylger, som uppmärksammats i flera medier för sin kamp mot kriminaliteten i Stockholmsförorten Sätra, är inte förvånad.

"Underbetyg för rättsväsendet"

Under perioden december 2016 till oktober 2017 gjorde han 50 polisanmälningar om snatteri i Ica-butiken – samtliga händelser fotograferade och på film. Trots det resulterade bara tre av fallen i fällande domar.

- Många känner nog att det är rätt meningslöst att anmäla – för det händer ju ingenting. Polisen vill inte hålla på med det och åklagarna lägger ner direkt. Det är klart att det är ett underbetyg för rättsväsendet, säger Andreas Bylger.

ANNONS

Till skillnad från den officiella statistiken är hans uppfattning att antalet brott i butik ökar i omfattning – och då dessutom i en allt råare form. Klimatet är tuffare och stölderna blir både grövre och hotfullare, säger Andreas Bylger som på grund av situationen blivit tvungen att anställa och finansiera en egen ordningsvakt.

- Det är den yttersta nödlösningen för att säkra arbetsmiljön – men jag tycker egentligen inte att det ska vara beroende av plånbok. Det klart att jag förstår att polisen måste åka på gängskjutningar, men själva rättsapparaten måste ju fungera ändå.

TT

Fakta: Trygghetsbarometern

27 procent av handlarna uppger att de har utsatts för stöld/snatteri den senaste veckan. Av dem har 65 procent inte polisanmält händelsen. Den huvudsakliga anledningen är att en polisanmälan i princip aldrig ger något resultat.

15 procent uppger att de utsatts för hotfullt beteende från besökare eller kund den senaste månaden.

6 procent av handlarna uppger att de har utsatts för hot eller våld i samband med stöld den senaste månaden. Av dem har 44 procent inte polisanmält händelsen.

2 procent av handlarna uppger att de har utsatts för inbrott den senaste månaden. Av dem har 14 procent inte polisanmält händelsen.

33 procent är andelen butiker som utsatts för minst ett av brotten, eller hotfullt beteende, under första kvartalet 2018.

ANNONS