FOTO: AP
FOTO: AP

Barnfamilj i hjälteinsats – räddade hundägare ur bäck

En äldre man som försökt rädda sin hund ur en bäck i Jönköping hamnade själv i nöd. Men det slutade lyckligt – tack vare en mamma och hennes två små barn. – Jobbet var färdigt när vi kom, säger räddningstjänstens Göran Melin som nu efterlyser familjen.

ANNONS
|

Det var vid 17.30-tiden på torsdagen som händelsen – som Jönköpings-Posten var först att skriva om – utspelade sig.

– Det var en äldre man som var ute och gick med sin hund längs med en bäck här, säger Göran Melin vidJönköpings räddningstjänst.

– Ett parti av bäcken ligger särskilt djupt, i en skåra, kanske en och en halv, två meter under markytan, och av någon anledning ramlade hunden ner där.

I vattnet 15-20 minuter

Hunden kom inte upp av sig själv så husse fick försöka hjälpa till – men kom själv inte upp.

– Det är så att vattnet i bäcken kommer från Dumme mosse, en stor mosse utanför Jönköping, och vattnet är ganska kallt. Mannen förmådde sig inte att ta sig ur på egen hand, och hans bedömning är att han var i 15-20 minuter innan han fick hjälp upp, säger Melin.

ANNONS

Hjälpen kom i form av en barnfamilj: en mamma och två barn i tioårsåldern.

– Samtliga agerade väldigt rådigt. Mamman hjälpte mannen, samtidigt som de slog larm till SOS. Jag hade själv beredskap,bor fyra-fem minuter från platsen, och när jag kom dit kom barnen och mötte mig och visade vägen.

Var kraftig nedkyld

När Melin och kollegorna kom fram hade mamma fått upp mannen ur bäcken.

– Han låg en bit upp på slänten, och när vi gemensamt hjälpt honom upp kunde han resa sig själv.

Hur mår mannen idag?

– Jag tror att han är förhållandevis återställd. Han fördes med ambulans till sjukhus, men var ju kontaktbar. Samtidigt var han kraftigt nedkyld.

"De gjorde allt rätt"

Göran Melin vill nu gärna komma i kontakt med familjen som räddade mannen.

– Han hade inte ansiktet under vattnet,men var kraftigt nedkyld, och deras snabba insatsvar helt avgörande,säger Melin.

– De gjorde allt rätt som hjälpte mannen, ringde SOS och kom och visade vägen. Det är många som slår larm, men inte alla hjälper till – och den här gången var ju jobbet dessutom färdigt när vi kom.

Hunden då? Jo, den ska ha klarat sig oskadd ur dramat, och den ska även hapassatpå att slicka på sin husse i samband med att den kom upp ur vattnet, skriver Jönköpings-Posten.

ANNONS
ANNONS