Barn utbildas till läkare i Sverige

En 15-åring och en 16-åring utbildar sig just nu till läkare i Sverige. De extremt unga åldrarna har fått programansvariga att reagera. Nu ska landets läkarutbildningar se över frågan om en åldersgräns bör införas, skriver Läkartidningen.

ANNONS
|

I Sverige finns det ingen åldersgräns för när en person kan börja universitetet, så länge den sökande har rätt behörighet. Efter att en 15- och 16-åring läser till läkare i Sverige har programansvariga för landets läkarutbildningar reagerat, skriver Läkartidningen.

Universitetslektor Agneta Ekman, läkarprogrammet vid Göteborgs universitet, säger till tidningen att det finns det en oro att det ska bli vanligare med minderåriga läkarstudenter.

– Det här innebär exempelvis att en patient kan få tala om sina sjukdomar med en 15-åring – ett barn. Vi tycker inte att det är acceptabelt utan tycker att man bör vara äldre för att få utbilda sig till läkare.

ANNONS

Hon får medhåll av Hans Hjelmqvist, programansvarig för läkarprogrammet i Örebro. Han tycker att ett möjligt införande av åldersgräns för universitetsutbildningar bör diskuteras.

– Vi vill få fram en gemensam syn med landstingen där vi har den verksamhetsförlagda utbildningen, så vi är överens om hur vi ska hantera det här. Sedan vill vi givetvis att det är förankrat hos Utbildningsdepartementet och Socialdepartementet, säger Hans Hjelmqvist.

I dag måste lärosätena ta emot minderåriga studenter. Enligt Läkartidningen kan dock sjukvården säga nej till att låta så unga personer göra praktik, eller att anställa dem.

De programansvariga kommer inom kort att kontakta Sveriges kommuner och landsting, SKL.

ANNONS