Barn- och fritidsprogrammet växer, det humanistiska minskar. Arkivbild.
Barn- och fritidsprogrammet växer, det humanistiska minskar. Arkivbild.

Barn- och fritidsprogrammet lockar fler

Gymnasieskolans barn- och fritidsprogram växte rejält i höstas. Antalet elever som går programmets första år har ökat med tolv procent jämfört med samma grupp föregående läsår. Det humanistiska programmet, däremot, fortsätter att krympa.

ANNONS
|

Gymnasieskolan som helhet har 384000 elever detta läsår, vilket är 4000 fler än föregående läsår. De flesta, 289000, läser ett nationellt program, visar Skolverkets statistik.

Men tillströmning av nya elever fördelar sig väldigt ojämnt mellan programmen. Barn- och fritidsprogrammet ökar mest av alla nationella program, följt av det industritekniska.

Det humanistiska programmet har däremot tappat nästan 21 procent. Hotell och turism backar också mycket, och båda programmen är nu försvinnande små.

Medan jätten samhällsprogrammet har drygt 55000 elever totalt, har det humanistiska endast 2300 och hotell och turism 3000.

ANNONS

Det näst största programmet är det naturvetenskapliga, följt av ekonomi. Det fjärde största programmet är språkintroduktion för nyanlända, med 32000 elever.

Barn och fritid, som alltså vuxit i popularitet, har nu totalt 8600 elever.

TT

Fakta: Gymnasieskolan

Gymnasieskolan har nationella program och introduktionsprogram för dem som inte nått behörighetskraven för de nationella programmen.

De nationella programmen är uppdelade på sex högskoleförberedande och tolv yrkesprogram. Samtliga är treåriga.

ANNONS