Ett barn i Nyköping har avlidit i hjärnhinneinflammation. Arkivbild.
Ett barn i Nyköping har avlidit i hjärnhinneinflammation. Arkivbild.

Barn avled i hjärnhinneinflammation

ANNONS
|

Det andra barnet som har drabbats, en fyraårig pojke, har tillfrisknat.

Smittskyddsenheten i Landstinget Sörmland har nu satt in förebyggande antibiotikabehandling för att förhindra nya fall.

- Det finns ett samband mellan de här barnen. Vi behandlar nu anhöriga och alla som kan ha kommit i nära kontakt med dem. Totalt kommer vi att behandla ett drygt 100-tal. Risken för nya fall är väldigt liten, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i landstinget Sörmland.

ANNONS

Smittsam hjärnhinneinflammation, eller epidemisk meningokockinfektion, orsakas av en bakterie.

Via saliven

- Den smittar via saliven, vid nära kontakt, men många bär på bakterien utan att bli sjuka. Varför vissa insjuknar vet man inte riktigt, säger Helena Hervius Askling.

Sjukdomen är ovanlig, men oftast är det barn eller unga vuxna som drabbas. Antibiotika fungerar, men bara i ett inledningsskede. Insjuknandet går snabbt. Resultatet blir en blodförgiftning på vilken kroppens immunsystem reagerar med septisk chock och organsvikt som följd.

- Immunförsvaret går i spinn, kan man säga. Det kan gå väldigt fort och är väldigt otäckt, säger Helena Hervius Askling.

Liknar influensa

Att rätt diagnos ställs från början är helt avgörande. I november förra året kritiserades region Jönköping efter att en sexårig flicka dött av samma sjukdom och i oktober dog ett spädbarn i Region Kronoberg efter att ha blivit hemskickad från en vårdcentral.

ANNONS

TT: Vilka tecken ska oroliga föräldrar reagera på?

- Det finns ingen ökad risk att drabbas på grund av detta förutom för dem som haft nära kontakt med de här barnen. Det är viktigt att komma ihåg. Insjuknandet liknar till en början en vanlig influensa, med hög feber och nackstelhet, men man blir snabbt så dålig att man förstår att man måste söka sjukvård, säger Helena Hervius Askling.

TT

Fakta: Nära kontakt

Meningokocker smittar framför allt som droppsmitta vid nära kontakt, exempelvis hostningar.

Vanligen visar sig symtomen 2 till 3 dagar efter insjuknande, men kan i undantagsfall dröja i upp till drygt en vecka. Barn, ungdomar och unga vuxna löper störst risk för att insjukna.

Alla som smittas blir inte sjuka. Många kan bära på meningokocker utan att få några symtom.

Den allvarligaste formen av sjukdom kännetecknas av blodförgiftning med större blödningar inne i huden och sjunkande blodtryck. Patienter med dessa symtom behöver omedelbart omhändertagande på sjukhus.

ANNONS