Gaudis kyrka La Sagrada Familia lockar inte lika många svenskar längre. Arkivbild.
Gaudis kyrka La Sagrada Familia lockar inte lika många svenskar längre. Arkivbild.

Barcelona tappar svenska turister

Barcelona har länge varit ett av svenskarnas favoritresemål. Men terrordådet i augusti och de politiska oroligheterna märks i bokningarna, som minskat kraftigt.

ANNONS
|

Det ska mycket till för att avskräcka svenskarna från att resa.

- Terrordåd och hot om terror brukar generellt inte ge någon effekt på det svenska resandet. Det brukar vara en dipp på någon dag, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Hon har tittat på resbokningarna sedan terrordådet vecka 33 och sett att bokningarna minskat sedan dess, med undantag för någon vecka. Sedan folkomröstningen den 1 oktober har resebokningarna gått ner med 18 procent.

ANNONS

- Jag tror att det är kombinationen politisk oro i kombination med terrordåd. Det handlar inte om en enskild händelse utan om en orolig situation.

Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Barcelona. Ticket råder resenärer till europeiska storstäder att vara extra uppmärksamma vid turiststråk och sevärdheter.

Det som ökar när Barcelona backar är klassiska resmål som London, Paris, Amsterdam och Berlin, men även lite mer ovanliga städer som Lissabon, München och Prag har vuxit i popularitet under hösten.

TT

ANNONS