Bosse Strandberg på AB Framtiden hoppas att fler gör som koncernen och tar hand om nyanlända som befinner sig i etableringsfasen.
Bosse Strandberg på AB Framtiden hoppas att fler gör som koncernen och tar hand om nyanlända som befinner sig i etableringsfasen.

Bara vinnare i Framtidens jobbprojekt

Kostnaden är obefintlig, vinsterna stora. Nu vill Bosse Strandberg se fler arbetsgivare göra som Framtiden och ta hand om nyanlända. – Kan vi så kan andra.

ANNONS
|

Bosse Strandberg är processledare på Göteborgs kommunala bostadskoncern AB Framtiden. Han står på scenen i Almedalen med förhoppningen att sprida inspiration till andra om det projekt de jobbat med under ett drygt år.

I korthet handlar det om att Framtiden – i samarbete med Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Göteborgs stad – tar emot nyanlända som befinner sig i etableringsfasen och ger dem ett första steg in i arbetslivet. Parallellt läser de sfi och flera av de personer som gått igenom introduktionen har fått anställning, hos Framtiden eller hos något företag koncernen jobbar med.

– Sju personer har fått fortsätta hos oss. Det handlar om jobb som lokalvårdare eller fastighetsskötare, säger Bosse Strandberg.

ANNONS

Tung statistik

Det var i spåren av den stora tillströmningen av asylsökande under 2015 som tankarna började födas om koncernen kunde göra en insats, berättar Mariette Hilmersson, vd AB Framtiden.

– Många människor i de områden där vi har bostäder står väldigt långt från arbetsmarknaden, och då kände vi: ska vi bara fylla på med fler eller kan vi hjälpa till?

Idag tar det omkring nio år innan häften av de nyanlända har ett arbete. Det var med den nedslående statistiken för ögonen som projektet drog igång.

– Om vi inte får in de här människorna i samhället kan vi tala om utanförskapsområden i hundra år, säger Bosse Strandberg.

Hundra medarbetare har fått utbildning för att bli handledare och mentorer. Mariette Hilmersson berättar att det fanns ett visst motstånd och många frågor till en början, men efterhand har allt fler sett värdet i det de gör.

– Det är fantastiskt att se. Det händer ju någonting när folk lär känna varandra och när det här är över kommer många av våra handledare har vuxit som människor. Så här långt är det en framgångssaga utan dess like, säger hon.

Nästan gratis

Eftersom de personer som deltar i projektet är i etableringsfasen får de ingen lön av AB Framtiden, så koncernens enda kostnader är en mindre ersättning till de medarbetare som ställer upp som handledare.

ANNONS

Vinsterna är desto större: lugnare områden och en stolthet över att man är med och bidrar till att folk kommer in på arbetsmarknaden.

– Kan vi skala upp det här och få fler att göra samma sak tror jag att vi kan få ett paradigmskifte på allvar, säger Mohamed Hama Ali, bolagsjurist på AB Framtiden.

Totalt kommer 300 nyanlända ha deltagit i projektet och lotsats vidare till andra jobb innan det är över. I nuläget har man kommit ungefär halvvägs.

ANNONS