Bandidos-koppling till ifrågasatt HVB-hem

En man med tydliga kopplingar till Bandidos Mc i Göteborg riskerar ett kännbart fängelsestraff. Han misstänks ha drivit ett HVB-hem för ensamkommande barn – grundat på förfalskade handlingar.

ANNONS
|

GP har i en rad artiklar berättat om hur kommuner och myndigheter, utan att säkerställa kvalitén, placerat ensamkommande flyktingbarn i oseriösa familjehem och HVB-hem.

Alltifrån barn till socialsekretare till HVB-anställda har slagit larm om brister och missförhållanden.

Nu har det också visat sig att ett HVB-hem i Laholms kommun hade stark anknytning till ett av landets etablerade kriminella gäng.

Halmstad och Helsingborgs kommuner har haft barn placerade där.

–Det satt sju barn på Centralstationen och det fanns inte ett hotell i stan som ville ta emot dem. Vi hade inget val, säger Erich Semb, enhetschef vid socialförvaltningen i Halmstad.

ANNONS

Hans kommun betalade runt två miljoner kronor under de fyra månader som hemmet tjänster anlitades.

En kommissarie på underrättelseroteln i Göteborg säger apropå det inträffade:

–Organiserad brottslighet hittar ständigt nya inkomstkällor. Den ser möjligheter överallt.

Den man som nu riskerar fängelsestraff, bland annat misstänkt för att ha drivit det aktuella HVB-hemmet på falska grunder, är 38 år.

Han äger redan ett företag i en helt annan bransch och i den firman arbetade nyligen Bandidosledaren Mehdi Seyyed, efter att ha frigivits från ett längre fängelsestraff.

De båda männen är goda vänner sedan många år tillbaka.

38-åringen var också den som – under tidigt 2000-tal – hjälpte mc-klubben att få ett stabilt fotfäste i stan genom att tillhandahålla en lokal i Sisjöns industriområde.

I höstas försökte sig alltså 38-åringen, enligt chefsåklagare Mats Sällström, på en karriär inom en annan sektor.

Ett nytt bolag startades och några bekanta till honom köpte ett pensionat utanför Laholm.

Fastigheten kostade tre miljoner kronor.

Åklagare på Internationella kammaren tror emellertid att det i själva verket var 38-åringen, med Bandidos-kopplingen, som låg bakom förvärvet.

För att, genom tre olika banklån, skrapa ihop till köpesumman uppges mannen ha använt sig av en identitet tillhörande en yngre bror.

ANNONS

Handlingarna som undertecknades har gett upphov till anklagelser om urkundsförfalskningar och bedrägeri, brott som 38-åringen häktades för veckan före jul.

–Släktingen har utnyttjats och är mycket besviken. Han bor vanligtvis utomlands och hade ingen aning om det här förfarandet, konstaterar chefsåklagare Mats Sällström.

Han tillägger:

–38-åringen är visserligen släppt nu, men ärendet lever i allra högsta grad. Misstankarna kvarstår. Här finns massor att granska, med namnteckningar hit och dit.

I september i fjol startades, enligt de inblandade, ett ”familjehem” i det forna pensionatet.

Det förvandlades dock omgående till ett heldygnsboende enligt HVB-modellen. Något som också kommunerna efterfrågade, eftersom de var i så desperat behov av tak över huvudet för främst ensamkommande flyktingbarn.

Därför tvingades man struntade i reglerna.

Flera socialtjänster hävdar att man, med tanke på den dåvarande situationen, inte hade något annat alternativ än att tacka ja.

22 barn och ungdomar (9-16 år gamla) flyttade in i anläggningen från den 30 september till den 2 december 2015.

Välutbildad personal saknades, likaså tillstånd av att bedriva just HVB-hem.

Efter en anmälan slog emellertid IVO (Inspektionen för vård och omsorg) till mot verksamheten. Den stängdes helt i slutet av januari.

ANNONS

Det relativt nya företaget begärdes strax därefter i konkurs.

Pengar som fakturerats och kommit in på kontot är belagda med kvarstad i väntan på att brottsutredningen ska bli klar.

Förutom grovt bedrägeri och urkundsförfalskning misstänks de medverkande i bolaget för brott mot ett antal paragrafer i socialtjänstlagen.

–Min klient förnekar brott, men har vidgått vissa faktiska omständigheter. När det gäller banklånen har han investerat dessa belopp i friska verksamheter, inget annat, och sedan betalat tillbaka. Angående de påstådda förfalskningarna, är det min huvudmans uppfattning att han har haft broderns godkännande, säger advokat Michael Hansson, som företräder 38-åringen.

ANNONS