Balsamering kan bryta mot lagen

I Stockholm balsameras hälften av alla avlidna - medan det i resten av landet är väldigt ovanligt. Dessutom brister landstinget i sin informationsskyldighet, vilket kan vara olagligt.

ANNONS
|

I Stockholm har det nästintill blivit praxis att balsamera de avlidnas kroppar. Av de 12 500 kroppar som landstingets bårhus tog hand om 2014 balsamerades 5 979.

-Det är absolut onödigt och borde inte förekomma förrän tre veckor efter dödsfallet, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör för Sveriges begravningsbyråers förbund.

Men i Stockholm balsameras kropparna redan efter tio dagar. Landstinget stödjer sig på en bestämmelse i obduktionslagen som säger att man får balsamera kropparna av sanitära skäl utan att tillfråga de anhöriga. Men då ska det ske restriktivt.

-Vår bedömning är att det här är olagligt eftersom det som sker i Stockholm inte kan betraktas som restriktivt. Av den enkla anledningen anser vi att landstinget bryter mot obduktionslagen, säger Anna Rogalska Hedlund, jurist vid Centrum för rättvisa.

Men landstinget anser att de följer lagstiftningen.

-I obduktionslagen står det kroppen får balsameras av sanitära skäl och vi anser att det blir en sanitär angelägenhet efter tio dagar, säger Birgitta Rosengren, ansvarig för frågan inom landstinget.

Frågan om tvångsbalsameringar i Stockholm har aktualiserats eftersom Alan McCabe, med hjälp av Centrum för rättvisa, kräver skadestånd från Stockholms läns landsting. Detta efter att McCabe, vars fru gick bort 2014, fått en oanmäld faktura på 787 kronor. Om inte kraven hörsammas blir nästa steg att stämma landstinget.

ANNONS