Bakslag för Tanum i sjöbodsstrid

ANNONS
|

Planen omfattar ett antal bostadsfastigheter samt totalt 34 sjöbodar. Ett huvudsyfte med planen är att hindra avstyckningar av sjöbodar som annars enligt kommunen bidrar till boende i bodarna. Planbestämmelserna var också mycket stränga och tillät inte isolering, va eller värme i sjöbodarna.

Sammanlagt nio personer i sex olika fastigheter hade överklagat planen och hävdade att kommunens principer för att stoppa boende i sjöbodar drabbade dem svårt som fastighetsägare. Dessutom menade flera att med oinredda sjöbodar med enkla träväggar försämrades brandsäkerheten.

Regeringen konstaterar att kommunfullmäktige borde antagit detaljplanen och inte byggnadsnämnden eftersom den helt enkelt inte hade den befogenheten. Bara av det skälet bör planen upphävas.

ANNONS

Dessutom säger regeringen att planen innehåller en rad otydligheter. Boverket har riktat skarp kritik mot planen och regeringen delar verkets kritik. Boverket anser att planen skapar svårigheter för enskilda att tolka vilka rättigheter och skyldigheter fastighetsägare har.

- Man kan till exempel få uppfattningen att förbudet mot inredning för boende omfattar befintlig bebyggelse även om det i planbeskrivningen anges att redan inredda bodar endast skall påverkas om nya bygglov blir aktuella.

Regeringen ifrågasätter också om plan- och bygglagen ger utrymme för att i detaljplan bestämma om förbud mot isolering och inredning för boende samt installation av va. Därmed upphäver regeringen hela planen.

ANNONS