MONTAGE
MONTAGE

Baconuppror på Facebook: "Fy Skäms, Ica"

ANNONS
|

"Så lågt, känner mig grundlurad", "Dålig stil!" och "Fy skäms, Ica" är några av kommentarerna från upprörda konsumenter på Facebook. En privatperson har nämligen uppmärksammat att Ica:s bacon är märkt med "Kött från svenska gårdar", men nere i informationen står det att baconet är producerat i Nederländerna. I Facebooktråden har kommentarer om detta strömmat in sedan mitten på december.

Flera konsumenter uppmanar Ica att göra om och göra rätt och menar att detta verkligen inte är klimatsmart. Andra försvarar Ica och tycker att märkningen är tydlig.

Dan Jacobson, färskvaruchef på Ica förklarar varför märkningen ser ut som den gör:

ANNONS

- Baconet är av svenskt griskött, som sänds till Nederländerna för att rökas, skivas och packas. Vi gjorde ett skifte under 2015 och slutade att använda oss av danskt bacon och växlade över till svenskt kött. Vi har sökt efter producenter i Sverige som kan klara av våra stora produktionsvolymer, men det finns tyvärr ingen som klarar det.

Ica sänder 30 till 40 ton kött i veckan till Nederländerna för att rökas, skivas och packas innan det sänds åter till Sverige.

Av Ica:s totala köttförsäljning kommer 90 procent från svenska gårdar, och det är uppenbarligen något som gått hem hos kunderna.

- Med mer än 90 procent svensk kött får man väl säga att det är en tydlig signal, säger Dan Jacobson.

ANNONS