Både mamma och tränare

ANNONS
|

- Du behöver ju inte vara fullständigt engagerad i dina barns intressen. Men du är väl engagerad i dina barn?

Ewa Widell tittar uppfordrande på mig när vi träffas på skolan Mimers hus i Kungälv en tidig förmiddag. Hon fyller på med en andra frukost i fiket där elever kommer och går.

Ewa hade sitt första pass med start klockan 07.00 som instruktör i innebandy på gymnasiet. Projektet " innebandyprofilen" där tio elever i varje årskull har chans att träna på skoltid några timmar i veckan.

Ewa hörde av sig efter förra veckans artiklar om barnens aktiviteter, kraven på föräldrar och stressen som följer. Hon reagerade på rubriken: Dags att säga nej, och tycker i stället det handlar om Dags att prioritera.

ANNONS

Så här skrev hon bland annat i sitt mejl:

"Vad är det egentligen dags att säga nej till? Det är inte att se till att våra barn och ungdomar har vettiga saker att göra på fritiden. Utan det kanske är dags att säga nej till att hela livet skall levas på expressfart då du ska lära dina barn att bli kloka vuxna.Varför skall hela tiden ansvaret för ditt barn läggas på andra?"

- Alla har ett val, en möjlighet. Jag har anpassat min vardag efter mina intressen och mina barn.

Hennes föräldrar stöttade hennes sportaktiviteter.

- Och jag har aldrig levt ett annat liv. Alltid levt med barnen, jag blev ju mamma redan vid 21. Då är det lätt att leva så här. Jag ser att det är svårare för dem som får barn senare. Då vill föräldrarna leva ett parallellt liv - genom, över eller bredvid barnen.

Vi har en föräldrargeneration som är egoistisk, tycker hon. Karriär, barn, allt ska gå på nolltid och i hundra knyck.

- Om du vill göra karriär så är ju det okej. Men välj då bort i stället för att gnälla. Om du inte lever i dag, vad har du då för nytta av gårdagen i morgon?

ANNONS

I Ewas fall innebär det att inget av de tre barnen satt sin fot på dagis.

- Mitt pluskonto är att jag fått tid för mitt och mina barns intressen. Nackdelen är att det inte blir så mycket pengar.

Hela familjen är sporttokig. Både Ewa och Ulf höll också på med fotboll och handboll som yngre. Att Ewa började med innebandy berodde på att Ulf var aktiv även inom den sporten. Och då bildade tjejerna, som satt på läktaren och och tittade på sina män, ett eget lag.

När äldsta dottern var sex år började Ewa också som tränare och ledare, en karriär som nu varat i 14 år. Alla tre barnen har tränats av Ewa, fast sonen mest av pappa Ulf. Han jobbar på Göteborgs innebandyförbund. Han tränar damlaget och har tidigare tränat pojklag och ett division 2-lag.

- Så det är innebandy 24 timmar om dygnet i vår familj.

Hon ser inte några större problem med att träna sina egna barn. Det gäller att inte göra för stor affär av det.

- Man uppfattas alltid som partisk, det går inte att undvika. Det vanliga är nog att man som tränare ställer för stora krav på dem - inte att de favoriseras. Undersökningar visar också att nio av tio ledarbarn är målmevetna och engagerade.

ANNONS

Späckat veckoschema

Hon vill vara en rättvis tränare där alla har sin plats i laget. Det gäller att se vad respektive spelare har för möjligheter och lyfta dem.

Ewa Widell försöker att inte ta sig själv på alltför blodigt allvar utan att vara ödmjuk inför det hon håller på med. "Du är till för laget - inte tvärtom".

- Största anledningen till att bli tränare är att man vill höra sin egen röst, skojar hon.

Och det får hon göra en hel del. Så här ser innebandyveckan ut:

Måndag, tisdag och torsdag kväll är det träning. Och oftast sent, 20.00-23.00.

Måndag och fredag morgon har hon innebandyprofilen.

Lördag och söndag är det alltid matcher.

Tisdag, onsdag och torsdag har Ewa öppet sin frisersalong. Skulle det sen finnas en massa tid över finns alltid det 150 år gamla huset att pyssla med.

Ganska späckat?

- Tycker du? skrattar Ewa. På dagtid på måndag och fredag har jag egen tid och gör det jag vill. Det känns skönt. Och jag har ju valt detta - jag kräver aldrig att andra föräldrar ska vara lika engagerade.

Hennes krav är att de ser till att barnet kommer till träningen och att medlemsavgiften betalas. När det gäller fika är kravet att föräldrarna säljer under match en gång per höst och vår. Varje lag har en egen bakvecka när frysarna fylls.

ANNONS

- Allt för att underlätta för föräldrarna. När det gäller matchställ får varje spelare tvätta sitt eget.

Förra året fick Ewa Widell idrottsledarpriset Årets kvinnliga ledare 2006 för sitt engagemang. I motiveringen hette det: "Hon har under tretton år tränat en grupp tjejer som fortfarande har roligt och spelar tillsammans. Men en positiv attityd och en sann vilja .... är hon ett utmärkt föredöme för sin omgivning".

- Det var stort! Jag blev väldigt överraskad.

Ännu häftigare blev det när hon fick veta att de som föreslagit henne var - döttrarna. Men kanske inte så förvånande.

- Vi trivs med innebandyn allihop. Och har man samma intressen så försvinner åldersskillnaderna.

Namn:

Ålder:

Yrke:

Familj:

Bor:

Intressen:
ANNONS