Avståndet mellan blocken ökar

ANNONS
|

Om Novus mätning skulle vara ett valresultat hade de rödgröna fått en egen majoritet i riksdagen med 37 mandat. KD skulle inte komma in och Centern hängt precis på håret.

De fyra regeringspartierna tappar 2,2 procentenheter jämfört med Novus väljarundersökning i mars. I mätningen är det bara Centern av de fyra i alliansen som ökar något, till magiska fyra procent. Moderaterna tappar 1,4 procentenheter till 23,7 procent.

Samtidigt ökar oppositionen med 1,9 procent. Det är framför allt Miljöpartiet som går starkt framåt. MP får 10,8 procent i Novusmätningen, en uppgång med 1,6 procentenheter.

ANNONS

Vänsterpartiet ökar också. Partiet får 7,6 procent, medan Socialdemokraterna tappar en knapp procentenhet och får 33,5 procent, en god bit från de minst 35 procent som partiet satt som mål för valdagen i september.

Sverigedemokraterna är långt ifrån en vågmästarroll i mätningen. SD får 8,8 procent, en minskning med en halv procentenhet. Andelen osäkra väljare är ganska exakt 16 procent i Novus opinionsmätning för april.

Inga av förändringarna är statistiskt säkerställda jämfört med Novus marsmätning.

Skillnaden mellan de båda blocken är 15,2 procent. De rödgröna får egen majoritet i mätningen (51,9 procent). Medan allianspartierna faller tillbaka till 36,7 procent.

De rödgröna hade fått 193 mandat, om Novus mätning varit ett valresultat. Allianspartierna skulle tillsammans bara få 123 mandat–KD skulle inte få ett enda. Partiet än en gång hamnar under fyraprocentsspärren.

Sverigedemokraterna skulle få 33 mandat.

Novus intervjuade 2004 personer under perioden 24 mars till 20 april.

ANNONS
ANNONS