Asylsökande till Sverige minskar kraftigt

ANNONS
|

Under flyktingvågen 2015 sökte nästan 163000 människor asyl i Sverige. I år är siffran betydligt lägre. Fram till i mitten av december hade drygt 28000 flyktingar sökt asyl i Sverige 2016. Enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson beror det minskade antalet på många olika faktorer – både i Sverige och på EU-nivå.

- Vi har ett flyktingavtal mellan Turkiet och EU och kraftigt försvårade möjligheter för asylsökande att ta sig över gränserna i Europa. På svensk nivå har vi en förändrad lagstiftning som gör att Sverige inte ses som det primära landet på samma sätt. Vi har inte permanent uppehållstillstånd längre och familjeåterförening har kraftigt försvårats, säger han.

ANNONS

Färre ensamkommande

Allra mest minskar antalet ensamkommande flyktingbarn. I år har drygt 2100 ensamkommande under 18 år sökt asyl i Sverige, jämfört med 35369 förra året.

- Förra året hade den absoluta majoriteten av ensamkommande sin härkomst i Afghanistan och afghaner har väldigt sällan identitetshandlingar, vilket gör att det är svårt för dem att ta sig till Sverige eftersom att de stoppas i olika former av kontroller på vägen, säger Fredrik Bengtsson.

Styrs utomlands

Hur nästa år ser ut vill Fredrik Bengtsson inte spekulera om. Det beror helt på vad som händer med den svenska lagstiftningen, men framför allt på vilka beslut som tas utanför Sveriges gränser.

- Kommer överenskommelsen med Turkiet att hålla? Kommer de enskilda staterna fortsätta att ha gräns- och id-kontroller? Det här styrs mycket av vad andra aktörer gör, säger han.

- Men tittar vi på behovet för människor att fly undan krig så har det inte minskat. Det är fortsatt väldigt stort.

ANNONS

Fakta: Antal asylsökande

Antal asylansökningar från de fem vanligaste länderna jämfört med förra året:

2016

Syrien: 5410

Afghanistan: 2920

Irak: 2700

Somalia: 1630

Statslös: 1310

2015

Syrien: 51338

Afghanistan: 41564

Irak: 20857

Statslös: 7711

Eritrea: 7231

Årets siffror gäller fram till den 18 december. Med statslös menas ofta palestinier som flytt från Syrien.

Källa: Migrationsverket

ANNONS