Assange söker asyl i Ecuador

ANNONS
|

Wikileaks-grundaren Julian Assange har ansökt om politisk asyl i Ecuador, uppger landets utrikesminister.

-Hans ansökan är under behandling, sade utrikesminister Ricardo Patino i dag till reportrar i huvudstaden Quito.

Assange befinner sig på Ecuadors ambassad i London. Han kommer att stanna kvar på ambassaden under skydd av den ecuadorianska regeringen tills hans ansökan har behandlats, skriver ambassaden i ett uttalande. I uttalandet påpekar ambassaden även att Assanges asylansökan inte ska tolkas som att Ecuador lägger sig i rättsprocessen i Sverige.

Under en presskonferens berättade Ecuadors utrikesminister att Assange skrivit till landets president och bett om asyl. I brevet skriver Assange att myndigheterna i hans hemland inte kan fullföljer sina skyldigheter att "skydda en politiskt förföljd medborgare" och att han inte kan utlämnas till ett land som "tillämpar dödsstraff för spionage och uppvigling", uppger Daily Mail.

ANNONS

Assange befinner sig i Storbritannien men hotas av utlämning till Sverige för misstänkta sexuella övergrepp.

I Storbritannien har han uttömt de juridiska möjligheterna att stoppa utlämningen, men den skulle fortfarande kunna stoppas av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

-Vi har noterat att det här har hänt. Vi förutsätter ju att Storbritannien följer deras Högsta domstols beslut och att han kommer hit till Sverige, säger Anna Erhardt, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

Departementets experter analyserade på tisdagskvällen det juridiska läget, bland annat om en person kan få lämna ett europeiskt land vars högsta juridiska instans har beslutat att personen ska överlämnas till ett annat europeiskt land för att resa till ett tredje land som eventuellt beviljar asyl.

Vidare undersöks också om Sverige har ett utlämningsavtal med Ecuador.

-Det tittar våra tjänstemän på nu och vi återkommer om det, säger Erhardt.

Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap och juridik vid Örebro universitet, påpekar att en europeisk arresteringsorder ligger till grund för brittiska myndigheters beslut att överlämna Assange till Sverige.

Om Assange rent fysiskt skulle kunna ta sig till Ecuador gäller inte arresteringsordern.

-Men det är ju helt omöjligt att bedöma de eventuella juridiska följderna av det här eller förutsättningarna för att han skulle få asyl, säger Nergelius till TT.

På den svenska Åklagarmyndighetens hemsida avböjer överåklagare Marianne Ny att kommentera att Assange har sökt asyl i Ecuador.

"En eventuell sådan ansökan hanteras mellan brittiska och ecuadorianska myndigheter och har därmed inget att göra med den svenska brottsutredningen", heter på sidan.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan, tycker att det är märkligt att Assange lyckades att ta sig in på Ecuadors ambassad, med tanke på den europeiska arresteringsordern som landet är skyldigt att effektuera.

ANNONS

-Storbritannien borde ju ha sett till att han inte kliver in på en främmande ambassad och får skydd där, säger han.

Bring tycker också att det är förvånande att Ecuador tagit emot Assange överhuvudtaget.

-De latinamerikanska länderna är visserligen generösa med diplomatisk asyl, att man tillåter folk ta skydd på deras ambassader, men det är en praxis som inte är annat än regionalt accepterad, säger han.

Enligt Ove Bring är inte ambassadområdet ecuadorianskt territorium, men det är skyddat diplomatiskt. Det innebär att brittisk polis inte kan ingripa på området. Å andra sidan kan inte Assange ta sig ifrån området heller.

-Den bisarra situationen kan uppstå att han tvingas stanna och leva på ambassaden i åratal. Det finns sådana exempel tidigare i historien.

Han säger att det mycket väl också kan bli så att Ecuador efter att ha undersökt Assanges begäran om asyl väljer att inte bevilja den.

-Då kommer de att låta honom lämna ambassaden. Då är vi tillbaka vid ruta ett igen, säger Ove Bring.

Den 30 november 2010 gick Ecuadors vice utrikesminister Kintto Lucas ut med att landet erbjöd Assange en fristad i landet, utan villkor eller förbehåll. Ecuador med sitt vänsterstyre är ett av flera länder i Latinamerika som varit kritiskt till den amerikanska politiken i regionen.

Men redan den 1 december backade Ecuador från idén och president Rafael Correa anklagade Wikileaks för att bryta mot lagen i samband med att Wikileaks släppt amerikanska diplomatiska dokument.

Correa sade att "inget formell erbjudande utfärdats" till Assange.

ANNONS