Arkdes öde avgörs före sommaren

ANNONS
|

I Norge försöker Doga, Norsk Design- og arkitektursenter, knuffa ner bilen från piedestalen i stadsplaneringen till förmån för cykeln, och i kampanjen Barnetråkk (Lekplatsen) har man skapat ett verktyg för att ge barn ett praktiskt inflytande på kommunernas stadsutveckling. I Köpenhamn har Dac, Dansk arkitektur center, lyckats lyfta fram klimatarkitektur för en bred publik. Här i Sverige däremot har Arkdes, före detta Arkitekturmuseet, levt en i jämförelse isolerad tillvaro i sitt hörn av Skeppsholmen i Stockholm.

-Det här museet har varit i ett vakuum lite för länge, säger Arkdes tillfälliga chef, Kerstin Brunnberg, som är försiktigt positiv till regeringes förslag att låta museet gå ihop med Moderna museet.
Ekonomisk kris

Det är knappt ett år sedan hon hastigt klev in som chef för Arkdes, Arkitektur- och designcentrum. Dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth hade hastigt petat tidigare museichefen Lena Rahoult med hänvisning till museets ekonomiska kris. I våras kom regeringens förslag om att slå ihop Arkdes med Moderna museet, något man väntas ge besked om före sommaren. I remissvaren var flera instanser oroliga för att arkitekturen skulle föra en tynande tillvaro under en så stark konstinstitution som Moderna museet, men de närmast berörda parterna - Arkdes, Moderna och Svensk form - är i grunden positiva till förslaget, om än med synpunkter på förutsättningarna.

ANNONS
-Sedan Arkitekturmuseet flyttade in med Moderna har det aldrig varit en lyckad institution. Nu har man försökt i två decennier och vi tycker: låt oss ge en annan modell en chans. Det kan knappast bli sämre än vad det har varit, säger Daniel Birnbaum, chef på Moderna museet.
Tydligt reglerade medel

Att ämnena arkitektur och design skulle ta stryk av ett sammangående avfärdar han. Alla pengar som museet får är tydligt reglerade och det har inte talats om sänkta anslag.

-Däremot är det mötesplatsuppdrag som finns sedan några år en annan utmaning. Det har hittills inte fungerat bra alls och vi måste fundera på hur det skulle kunna se ut. Det är något annat än ett klassiskt museum som samlar och ställer ut, säger Daniel Birnbaum.

Han nämner flera internationella förebilder. I Danmark har Louisiana en arkitekturintendent och varje år görs en större arkitektursatsning, även om där inte finns några samlingar som på Arkdes. I Norge ingår arkitektur och design i Nasjonalmuseets uppdrag.

-Idén att jobba med många discipliner har varit en av grunderna för Moderna museet sedan starten. Det handlar inte om att förvandla arkitektur eller design till konst. Det är olikheterna som är spännande, mötena som uppstår, säger han.
Bred syn på arkitektur

Bland arkitekter framhålls ofta just danska Dac och norska Doga som förebilder, just för att de lyckats driva arkitektur och design som samhällsfrågor.

-Museet eller myndigheten är inte starkare än vad den offentliga synen och politiken på samma område är. I Sverige sorterar arkitektur enbart under kulturdepartementet, medan i Norge och Danmark har arkitektur bärighet under flera tunga departement, säger Malin Zimm, forsknings- och utvecklingschef på arkitektbyrån White och tidigare sakkunnig på Arkdes.

Hon har skrivit om Arkdes i flera sammanhang och är också försiktigt positiv till en sammanslagning. Bland förebilderna för den nya verksamheten nämner hon Serpentine Gallery i London som varje år gör en arkitektursatsning i form av en nybyggd paviljong, som blir en arkitekturutställning i realtid och full skala.

-De når en både internationell och bred publik med ett enkelt grepp. En sådan paviljong, kanske som resultat av en tävling, vore väldigt spännande att se här också.

Doga, Design- och arkitektursenter i Norge har ungefär samma funktion som Svensk Form, med designpris, utställningar och föreläsningar, men med betydligt större resurser. Själva museiuppdraget vad gäller design och arkitektur ligger i Norge på Nasjonalmuseum.

I Nederländerna finns Het Nieuwe Institut, en institution med ambitionen att vara en arena för diskussioner inom design och innovation.

Malin Zimm lyfter gärna fram mindre gallerier som Z33 i belgiska Hasselt och Store Front Gallery i New York.

Serpentine Gallery i London satsar varje år på arkitektur genom en paviljong som byggs upp av olika arkitekter. I år har de spanska arkitekterna José Selgas och Lucía Cano ritat den 15-årsjubilerande paviljongen.

Dac ligger vid hamnen i Köpenhamn, men kommer snart få nya lokaler ritade av holländska stjärnarkitekten Rem Koolhaas.

ANNONS