Arenan lockar allt fler tunga namn

Ett digitaliseringscenter. Och ett klart besked om life science. Det är två konkreta saker västsvenska aktörer vill ha med sig hem från Almedalen.

ANNONS
|

Förberedelserna är klara. Under veckan ska 80 programpunkter avhandlas på Västsvenska arenan i Almedalen. Förutom 200 västsvenska experter kommer 5 ministrar att delta på seminarierna. Ingrid Pousard, ansvarig för Västsvenska arenan, säger att man blivit allt bättre på att locka till sig tunga nationella beslutsfattare och att Almedalen är en bra plats att framföra sina budskap.

– Det är en så begränsad yta och alla är där med ett enda syfte – att påverka eller påverkas, säger hon.

Vill ha ett besked

I år hoppas västsvenska aktörer bland annat kunna påverka beslutsfattarna att lägga ett nytt digitaliseringscenter i Västsverige. Björn Brorström, rektor på högskolan i Borås, säger att det – trots den ökade digitaliseringen – fortfarande saknas ett samlat grepp om hur medborgarna får maximal nytta av den nya tekniken.

ANNONS

– Vi vill studera användaraspekten av de digitala verktygen. Det finns en lucka där, säger Björn Brorström.

Under ett seminarium på den Västsvenska arenan ska man lyfta fram vad forskare i regionen redan i dag gör på området.

– Det blir ett led i processen att övertyga makthavarna om att det här är viktigt. Vi behöver något konkret för att komma vidare, säger Björn Brorström.

Söker svar om life science

På life scienceområdet ligger Västsverige – och framförallt Göteborg – långt framme. Mycket har hänt sedan den senaste nationella inriktningen lades fast 2012. Fredrik Hörstedt, vicerektor på Chalmers, säger att alla komponenter som behövs finns här – nu hoppas man att det ska ge utdelning i form av ökad satsning från nationellt håll.

På måndagsmorgonen är frågan uppe på ett seminarium där bland andra näringsminister Mikael Dambergs statssekreterare Niklas Johansson deltar.

– Det vore fantastiskt om vi fick ett besked, men om inte annat får vi möjligheten att ge ytterligare input till beslutsfattarna, säger Fredrik Hörstedt.

Fakta: Stadens satsning

Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, universiteten om högskolorna i Västsverige och Västsvenska handelskammaren samordnar sitt arbete i Almedalen under namnet Västsvenska arenan. Och att de västsvenska aktörerna tycker att Almedalsveckan är viktig syns på hur mycket resurser som läggs på arrangemanget. Bara Göteborgs kommun skickar 62 personer till Almedalen, till en kostnad om 1,3 miljoner kronor. Det är ungefär på samma nivå som förra året.

Av dem kommer 34 från någon av förvaltningarna och 28 från ett kommunalt bolag.

Av bolagen är det AB Framtiden, med dotterbolag, som är den största aktören med 11 deltagare. Framtiden arrangerar också ett eget seminarium utanför den Västsvenska arenan.

Stadens satsning är något krympt sedan förra året. Då deltog 63 personer till en kostnad av 1,5 miljoner kronor.

ANNONS