Aquaria vattenmuseum i Stockholm kommer att läggas ner under nästa år. Arkivbild.
Aquaria vattenmuseum i Stockholm kommer att läggas ner under nästa år. Arkivbild.

Aquaria vattenmuseum läggs ner

Vattenmuseet Aquaria i Stockholm planerar att stänga under nästa år. Byggnaden har blivit för sliten.

ANNONS
|

- Byggnaden som Aquaria är i är helt enkelt inte gjord för att husera tropisk renskog och den typen av verksamhet. Vi och konsulter vi tagit in bedömer att den är i så dåligt skick att vi kommer att behöver stänga verksamheten så småningom, säger Christer Fogelmarck, vd på Parks and resorts, som driver verksamheten.

Aquaria är ett populärt turistmål på Djurgården i Stockholm, i närheten av Junibacken, Vasamuseet och Gröna Lund, med fler än 200000 besökare årligen. Byggnaden var en del av Wasavarvet, där regalskeppet Vasa från början låg, men gjordes om till museum och invigdes i början av 1990-talet.

ANNONS

Planen är att lägga ner Aquaria under slutet av nästa år, och att djuren som finns där ska hinna få nya hem innan dess.

- Vi har lappat och lagat efter förmåga varje år, men nu är det inte längre försvarbart, varken som arbetsmiljö eller rent ekonomiskt, säger Fogelmarck.

Det är Stockholms stad som äger byggnaden och marken, som enligt Koki Hjelmström vid stadens exploateringskontor är ett av "Stockholms bästa lägen". Vad som ska hända där är inte bestämt än.

- Vi har en tanke att på sikt få till något riktigt bra på platsen, som gagnar stockholmarna, säger hon.

TT

Fakta: Aquaria

Aquaria vattenmuseum ligger på Djurgården i Stockholm.

På museet finns en regnskogsdel, flera akvarier med bland annat hajar och rockor och tropiska fiskar, en avdelning med grodor och en nordisk del med en laxtrappa och öringsuppfödning.

Källa: Aquaria

ANNONS