Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Antalet anmälda sexualbrott ökar

Nu har Brottsförebyggande rådet (BRÅ) publicerat sin preliminära statistik över anmälda brott.

De senaste månaderna har det över hela landet inkommit en mängd anmälningar rörande våldtäkt och sexuella ofredanden, framförallt i anslutning till eller efter sommarens festivaler och sportturneringar. Det har i samband med dessa anmälningar pratats om en eventuell ökning av sexualbrott. I början av juli kom Brottsförebyggande rådets (BRÅ) statistik gällande anmälda brott för det första halvåret 2016.

LÄS OCKSÅ: Tonårstjejer antastade på festival i Värmland

Sexuellt ofredande ökar mest

I statistikrapporten, som är preliminär, framgår det att sexualbrott är den enskilda brottstyp där anmälningarna ökat mest jämfört med samma period 2015 – med 13 % och 9 310 anmälda sexualbrott. 

Anmälda brott om sexuellt tvång och utnyttjande ökade med 12 procent till 605 brott och antalet anmälda våldtäkter ökade med 10 procent, till 3 000 brott.

LÄS OCKSÅ: Tre fall av sexuellt ofredande på Arvika-festival

Det enskilda sexualbrott som ökat mest när det kommer till antal anmälda brott sedan 2015 är sexuellt ofredande, som ökat med med 21 procent till 4 950 brott. Det är också denna form av sexualbrott som uppmärksammats mest de senaste månaderna under festivaler och andra evenemang. 

Fler anmäler brott

Totalt för alla anmälda brott under det första halvåret 2016, 748 000, ser man en ökning med tre procent från samma period föregående år.
Att det är en ökning på samtliga sexualbrott behöver dock inte nödvändigtvis betyda att fler sexualbrott begås, utan kan också förklaras med att fler personer anmäler brott än tidigare. 

Brottsförebyggande rådet skriver själva om sin statistik att den "visar antalet anmälda brott och inte det totala antalet faktiskt begångna brott". 

LÄS OCKSÅ: Festivalpersonal trakasseriutbildas 

Mest läst