Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Anställda blev sjuka – onkologen stängdes

Onkologavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå stängdes på torsdagen sedan hälften av de anställda blivit sjuka.

ANNONS
|

- Många personer har reagerat. Vissa har fått stickningar i ansiktet, andra har fått utslag, blivit tungandade och fått svårt att prata. Det är för riskabelt att vara där, säger Bengt Sjöberg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till SVT Nyheter Västerbotten.

Det ska vara upp till femton anställda som har uppvisat symptom, uppger skyddsombudet.

ANNONS

- Vissa har känt av det hela veckan och vissa blev akut sjuka i dag. Jag gjorde en samlad bedömning att stänga onkologen, säger Bengt Sjöberg.

Enligt honom har det med inomhusklimatet att göra och landstinget arbetar med att ta reda på vad det här för fel i fastigheten. Onkologen, som är en öppenvårdsavdelning, ligger i den nybyggda delen av sjukhuset.

- Vi tror inte att det här är något som kommer inifrån, utan vi tror att det kan ha och göra med att det byggs och rivs utanför och att det är det som orsakar detta, säger Elisabeth Karlsson, verksamhetschef för Cancercentrum, till SVT.

Enligt Karlsson kommer inte patienterna att drabbas genom att man sprider ut behandlingarna för öppenvården till andra lokaler.

TT

ANNONS