Anna Kinberg Batra: "Jag tänker inte avgå"

Avgångskraven fortsätter att hagla men Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har inga planer på att lämna sin post. – Jag tänker inte avgå. Det är Stefan Löfven som ska bytas ut, säger Anna Kinberg Batra.

ANNONS
|

Hon tillade att hon känner ett brett stöd.

-Vår moderata höst har knappt börjat och vi har mycket kvar att göra för att komma ur vår position, sade Anna Kinberg Batra, som hoppas att debatten i partiet framöver ska handla om politik, inte personfrågor.

Men strax därefter avslutades ett telefonmöte för förbundsstyrelsen för Stockholms län samt moderata kommunalråd i länet.

"Jag kan bekräfta att en tydlig majoritet i förbundsstyrelsen och bland de moderata kommunalråden i Stockholms län uttryckt att de saknar förtroende för Anna Kinberg Batra som partiledare", skriver chefombudsmannen Oskar Öholm i ett sms till TT.

-Vi sätter inte agendan på det sätt vi borde göra som det största oppositionspartiet. Vi har en politik som vi är övertygade om skulle få gehör bland svenska folket men vi får inte ut den. Ytterst är det partiledarens roll och uppgift, säger Jimmy Baker, moderat kommunalråd i Botkyrka utanför Stockholm, till TT.

ANNONS

Stämma i höst

Men valberedningens ordförande, Lars-Ingvar Ljungman, sade tidigare på onsdagen att han inte planerar för att kasta in ett ordförandeval på arbetsstämman i höst. Han varnar partikamraterna för riskerna med att fortsätta ifrågasätta Kinberg Batra som partiledare och föreslå ett byte. Det gynnar inte partiets svåra opinionsläge.

-Om det här skulle fortsätta fram till stämman befarar jag att det verkligen påverkar oss, sade Ljungman, som också är ordförande för Moderaterna i Skåne, till TT.

Höstens M-stämma den 12–15 oktober i Örebro är en så kallad arbetsstämma. Något ordförandeval där Kinberg Batra skulle kunna utmanas finns inte på agendan, inte heller några andra personval.

Saknar resultat

I går stämde partikamraten Pehr Granfalk, kommunalråd i Solna, in i kören som kräver hennes avgång.

Parisa Liljestrand, ordförande i kommunstyrelsen i Vallentuna, också utanför Stockholm, säger till tidningen Mitt i att en ny partiledare behövs.

-När vi inte anses vara tydliga är det partiledaren som bär ansvaret, säger Liljestrand.

Däremot får Kinberg Batra stöd av M-topparna i Nacka och Tyresö, kommuner i Stockholms län de med.

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge i Skåne, ställer sig bakom kravet på Kinberg Batras avgång och säger att hon saknar förtroende.

-Det har gjorts omtag, men det har inte gett resultat och det fungerar inte. Jag är djupt oroad, sade hon till Dagens Industri.

ANNONS

Lars-Ingvar Ljungman gick i juni ut hårt mot de M-företrädare som krävde partiledarens avgång och hävdade att de mest verkade vara rädda att förlora sina poster i valet nästa år. Han varnade också då för att det interna krypskyttet är förödande för partiet och hävdade också att många fler än Anna Kinberg Batra bär skuld till partiets kräftgång i opinionen.

Riktar in sig på Löfven

M-ledaren är inte nöjd med opinionsläget men upprepar flera gånger att hon inte tänker avgå.

-Jag är vald för att ta oss över riksdagsvalet och det vi borde rikta in oss på är att få Stefan Löfven att avgå, säger Kinberg Batra och varnar för att fortsatt diskussion om hennes post är negativ för partiet.

-Vägen framåt, och att komma ur det svåra läge vi befinner oss i, är inte att moderater fortsätter att bråka med varandra, säger hon.

Känner stöd

På frågan om hur utbrett hon bedömer att missnöjet är när det gäller henne som partiledare säger hon att kritiska röster alltid får stort utrymme, men att det inte påverkar hennes beslutsamhet.

-Jag känner ett brett stöd att leda oss över valet, säger Kinberg Batra.

M-ledaren säger också att hon inte har sett någon förklara vad ett partiledarbyte skulle göra för skillnad eller i grunden lösa för problem.

ANNONS
ANNONS