Anna Johansson tvingar statssekreterare att avgå

ANNONS
|

Erik Bromanders avgång meddelades under onsdagskvällen av infrastrukturminister Anna Johansson som Bromander arbetat förpå regeringskansliet.

Beskedet kommer efter DN:s avslöjande om att Erik Bromander ägnat stor tid och resurser till dyra utlandsresor i tjänsten.

– Erik Bromanderhar gjort ett bra jobb som statssekreterare, men en statssekreterare är min närmaste medarbetare. Jag måste känna ett 100-procentigt förtroende för honom. I den situation som är nu uppstått så kan jag inte det. Då finns ingen annan utväg än att han får lämna sin tjänst, säger Anna Johansson till DN.

Bromander har varit Anna Johansson närmaste medarbetare och bland annat arbetat med frågor som satsningen på höghastighetståg och framtiden för Bromma flygplats i Stockholm.

ANNONS

I DN:s tidigare avslöjande har det framgått att Erik Bromander efter valet 2014 åkt på minst 27 utlandsbesök tillbland annat Japan, Brasilien och Kenya.

"Reglerna har inte följts"

Kostnaderna för hans flygresor och hotellnätter uppgår enligt DN till 829000 kronor.

Fyra andra statssekretare på näringsdepartementet har kostnader för mellan 39000 och 171000 kronor under samma period.

Bromander har själv uppgett för DN att han uppfattat resorna som acceptabla då han litat på bedömningarnasom gjorts i samband med att resorna bokats.

En uppfattning som Anna Johansson inte delar.

– Reglerna har sannolikt inte följts till hundra procent. Det är olyckligt att det här har kommit upp och att det har skett saker som inte är i enlighet med regelverket, sa Anna Johansson till DN under tisdagen.

Även Tomas Dahlman, avdelningschef vid näringsdepartementet,har reagerat på Bromanders resor och har sagt att tjänstemän på departementet har reagerat på det stora antalet resor Erik Bromander har gjort.

ANNONS