En kvinnlig patient utsattes för övergrepp av en vårdare på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Arkivbild.
En kvinnlig patient utsattes för övergrepp av en vårdare på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Arkivbild.

Anmälde förgäves övergrepp på psykklinik

En kvinnlig patient utsattes för övergrepp av en vårdare på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Trots att mannen samtidigt utreddes för 18 fall av sexövergrepp lades polisanmälan ner.

ANNONS
|

Den unga kvinnan lades in på S:t Görans sjukhus för två år sedan, på grund av en djup depression. Där visiterades hon av en manlig vårdare som bad henne ta av bh:n och "kände över hela hennes kropp", berättar hon för Aftonbladet.

Vårdaren ska ha erbjudit henne knark i utbyte mot oralsex och ska också med hot ha tvingat in henne på en toalett där han uppmanat henne att utföra oralsex.

När kvinnan blev utskriven gjorde hon en polisanmälan. Den lades ner inom ett dygn, trots att mannen utreddes för 18 fall av sexuella övergrepp, flera mot tonårsflickor. Han dömdes senare i tingsrätten och hans anställning avslutades.

ANNONS

- Om överfallet hade skett ute i övriga samhället, som mannens andra brott, hade de nog tagit min anmälan på större allvar, säger kvinnan till Aftonbladet.

Hon ska ha berättat om övergreppen för en annan vårdare, men sjukvården gjorde aldrig någon anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Ansvariga vill inte kommentera fallet för tidningen men verksamhetschefen för Norra Stockholms psykiatri beklagar i ett inspelat telefonsamtal med kvinnan det hon utsatts för.

TT

ANNONS