Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Anklagelser mot talmannen – S kan utreda Ahlin igen

Riksdagens talman är den högsta post man kan bli vald till i Sverige, och är också den person som är ytterst ansvarig för att hantera anklagelser om sexuella trakasserier. Den nuvarande talmannen, Urban Ahlin (S), har själv blivit anklagad för att ha utsatt en kvinnlig medarbetare för nio år sedan. I en granskning av DN anklagar nu fler kvinnor Ahlin för trakasserier – något som Ahlin själv förnekar. Nu öppnar jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för att utreda den nio år gamla händelsen på nytt.

För sju år sedan avslöjade bland annat Aftonbladet och Expressen att Urban Ahlin (S) hade blivit anklagad för sexuella trakasserier två år tidigare. Då var Urban Ahlin vice ordförande i utrikesutskottet och Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson, och en yngre medarbetare hade anmält honom till partiets kanslichef.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag blev kallad till gruppledningen för att hon kände sig kränkt. Jag tyckte det var synd, naturligtvis, men kränkt är ett subjektivt begrepp. Det löste sig med att hon inte jobbade med mig i fortsättningen. Det är allt, sa Urban Ahlin till Expressen vid tillfället för avslöjandet. 

Högsta ämbetet

I dag har Urban Ahlin det högsta valbara ämbetet i Sverige, till och med högre än statsministerposten. Han är riksdagens talman och är själv ansvarig för anklagelser om sexuella trakasserier som sker i riksdagen. Nu riktar fler kvinnor anklagelser mot talmannen, enligt en granskning i DN – anklagelser om maktmissbruk, olämpligt flirtande och gränslöst beteende.

– Han försöker avhumanisera människor så att de ska tro att de inte har något värde. Hoten kan handla om att misskreditera en inför andra viktiga personer, säger en uppgiftslämnare till DN. 

Talmannen förnekar anklagelserna, och hävdar att det handlar om en komplott för att göra honom illa.

"Dagens Nyheter har publicerat uppgifter med anklagelser och rykten som inte är sanna. Det har jag sagt till dem men de valde att publicera ändå. Jag kan inte säga annat än att dessa anklagelser inte stämmer", säger Urban Ahlin i en skriftlig kommentar till GP.

"Det finns dock en sak i DN:s rapportering som jag vill ska belysas. DN hävdar att det finns en samstämmig bild av att jag har ett dåligt ledarskap. Jag känner inte igen mig i den bilden men det kan hända att man som ledare lättare nås av positiva omdömen. Jag har därför bett riksdagsdirektören att anlita extern expertis för att titta på detta". 

"Ingen gräddfil"

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) berättar för DN att hon ser allvarligt på de nya anklagelserna. Hon berättar att hon trodde att man under en tidigare utredning hade gått till botten med den första anklagelsen som riktades mot honom för nio år sedan. I och med de nya anklagelserna medger Åsa Regnér dock att ärendet kan komma att bli föremål för utredning på nytt.

– Sexuella trakasserier måste utredas, det måste riksdagen och partiet ta tag i, i den mån det går. Jämställda Sverige gör inga undantag och är man talman så har man en trovärdighetsuppgift som är väldigt viktig, säger hon till DN.

Jämställdhetsministern säger också till tidningen att det inte finns någon "gräddfil för att man är socialdemokrat eller talman".

Sveriges riksdags talman

Talmannen utses av Sveriges riksdag. Ämbetet är den högsta post som en person kan väljas till i Sverige. Talmannen kommer efter kungen (statschefen) i rang, men före statsministern och har bland annat till uppgift att representera Sveriges riksdag i såväl nationella som internationella sammanhang. (källa riksdagens hemsida)

Talmannen har framförallt tre uppgifter: Att föreslå ny statsminister, att leda riksdagens arbete och att representera Sveriges riksdag. Ämbetet är opolitiskt, dvs hen deltar inte i debatter eller omröstningar. En ersättare tas in i riksdagen för den som blir vald till talman. (Källa riksdagen)

Mest läst