Anders Thornberg blir ny rikspolischef

Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef efter Dan Eliasson. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson under en presskonferens på torsdagen.
– Anders Thornberg har ett mycket stort förtroende, både internt såväl som externt, säger Morgan Johansson.

ANNONS
|

Det blir Säpochefen Anders Thornberg som tar över posten som rikspolischef efter Dan Eliasson. Det meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) under en presskonferens på Rosenbad på torsdagen.

Thornberg kom till Säpo redan 1986 och arbetat både som operativ chef, informationschef och spanare innan han blev dess chef 2012. Han är i grunden polis, en bakgrund som många inom polismyndigheten har efterfrågat.

– Anders Thornberg har mycket stort förtroende, både internt inom polisen såväl som externt, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson berättade på presskonferensen om regeringens satsningar på polisen och straffrättsliga skärpningar som regeringen genomfört.

– Det handlar om att rycka upp den organiserade kriminaliteten med rötterna, att prioritera sexualbrotten och komma åt de internationella stöldligorna, säger Morgan Johansson.

ANNONS

Vill satsa på förebyggande åtgärder.

Anders Thornberg vill se att polisen i framtiden arbetar mer förebyggande.

– Jag ser en polis som flyttar fram sina positioner mot brottsligheten genom ökad samverkan, nationellt och internationellt, säger Anders Thornberg.

Det var på onsdagen som regeringen meddelade att Dan Eliasson lämnar jobbet som rikspolischef för att istället bli generaldirektör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Dan Eliasson tog över rollen som rikspolischef i samband med den stora omorganisationen av Polismyndigheten 2015 och har stundtals varit hårt kritiserad. Polisavhopp, sjunkande förtroende från allmänheten och svårigheter att komma åt den accelererande gängkriminaliteten har gjort att bland annat Alliansen och Sverigedemokraterna som har krävt hans avgång.

Anders Thornberg tillträder sin nya tjänst den 15 februari.

ANNONS