Anders Kompass engagemang prisas

Diplomaten Anders Kompass får årets Karin Söder-stipendium, som delas ut på Centerstämman i Malmö i helgen.

ANNONS
|

- Han har gjort stora insatser på flera sätt, inte minst för att värna barn som har utsatts för övergrepp, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson.

2014 slog Anders Kompass larm om att FN-soldater gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Han var då chef på FN:s kommission för mänskliga rättigheter och stängdes av från sitt arbete, anklagades för tjänstefel och belades med munkavle. Därefter har flera utredningar friat honom och i stället riktat allvarlig kritik mot FN.

ANNONS

- Det är överraskande, men naturligtvis väldigt hedrande, säger Anders Kompass om att han nu tilldelas priset på 50000 kronor.

Mest gläds han över att han får priset i egenskap av tjänsteman, och hoppas att det kan inspirera kollegor på myndigheter, förvaltningar och organisationer att våga stå på sig och rapportera missförhållanden.

- Jag gjorde ju egentligen bara mitt jobb, säger han.

Karin Söder, som gett namn till priset, gick bort 2015. Hon var Sveriges första kvinnliga partiledare och första kvinnliga utrikesminister. Hon har också varit en inspirationskälla för Kompass genom hennes engagemang för barns rättigheter och freds- och nedrustningsfrågor.

TT

ANNONS