Förundersökningen om mutbrott som förre finansministern Anders Borg misstänktes vara inblandad i läggs nu ner. Arkivbild: Malin Hoelstad
Förundersökningen om mutbrott som förre finansministern Anders Borg misstänktes vara inblandad i läggs nu ner. Arkivbild: Malin Hoelstad

Anders Borg misstänktes för mutbrott - frias

Förundersökningen om det mutbrott som förre finansministern Anders Borg och Handelsbankens förre vd Per Boman misstänktes vara inblandad i läggs ned. Detta skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Misstanken handlade om att de två hade deltagit i jakter bekostade av Holmen AB.

ANNONS
|

Det var den 26 januari iår som det blev känt attfinansmannen Fredrik Lundberg hade delgivits misstanke om givande av muta. Han misstänktes ha arrangerat lyxjakter och middagar i Holmen AB, där han är storägare. Snart koppladesäven Anders Borg in muthärvan då han misstänktes ha mottagit muta när han deltagit i jakterna under sin tid som finansminister.

"Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt. I övrigt hänvisar jag till min advokat.", skrev Anders Borg i ett sms till Dagens Industri som kommentar till händelsen.

LÄS MER: Förre finansministern riskerar åtal

Strax därefter drogs även Handelsbankens förre vd Per Bomanin i utredningen då han hade deltagit vid jakten.

ANNONS

I slutet av juni fanns det indikationer på att utredningen närmade sig ett åtal då de misstänkta hade delgivits förundersökningsprotokollet.

Men idag meddelar Riksenheten mot korruption att förundersökningen om jaktförmånerläggs ner. Enligt chefsåklagaren Alf Johansson kan man inte bevisa att förmånerna varit otillbörliga och brott kan därför inte styrkas.

– Jag har inte ansett att man har kunnat nå upp till den nivån att det kan anses otillbörligt och därför inte kunnat styrka brott, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption till TT.

Fredrik Lundbergkommenterar att förundersökningen läggs ner i ett pressmeddelande.

– Det är naturligtvis glädjande att åklagaren kommit till slutsatsen att inga överträdelser har skett. Vi kan nu lägga detta bakom oss, säger Fredrik Lundberg.

LÄS MER:Anders Borg misstänks för mutbrott

Förundersökningen inleddes efter uppgifter om de specifika jakterna i medier. Det ansågs finnas omständigheter som aktualiserade ansvar för mutbrott.

– Jag tittar enbart utifrån ett straffrättsligt perspektiv om en förmån kan anses lämplig eller inte. Då är kraven lite högre ställda än när det gäller allmänna lämplighetsfrågor. Det handlar om en bedömning av storleken (på förmånen), sällskapet och skyddsintressen och sådant, säger Alf Johansson.

Enligt Alf Johansson finns det skillnader i hur ett mutbrottbedöms förprivat sektor och offentlig sektor. Att brottutreddes gällande den tidigare finansministern Anders Borg berodde just på hans tidigare position som finansminister, vilket skiljer sig från de övriga mottagarna som alla har befunnit sig i näringslivet.

ANNONS

–När det gäller den tidigare finansministern är det lite andra saker som gjort att jag har kommit fram till min bedömning. Det handlar dels om att en del har handlat om förmåner han fått efter att han slutat som minister. Gällande hans deltagande i jakt under tiden som finansminister har jag tagit hänsyn till att han lämnat ersättning i rimlig utsträckning för de deltagandena, säger Alf Johansson.

ANNONS