Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho träffar sin svenska kollega Margot Wallström i Stockholm. Arkivbild.
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho träffar sin svenska kollega Margot Wallström i Stockholm. Arkivbild.

Nordkoreabesök bäddar för toppmöte i Sverige

Den nordkoreanska utrikesministern Ri Yong-Hos visit i Sverige syftar i huvudsak till att reka inför ett möjligt toppmöte mellan USA:s och Nordkoreas ledare på blågul mark, anser en expert.

ANNONS
|

- Om mötet sker i Sverige lär det inte bli i centrala Stockholm. Det finns en massa vackra slott i landet, det skulle kunna bli på ett sådant. Platsen måste vara säker och ganska avlägsen.

Italienska Napoleoni har nyligen gett ut boken "Nordkorea – landet vi älskar att hata", som bland annat bygger på intervjuer med medborgare och diplomater i det slutna landet. Hon tror att utrikesminister Ri Yong-Hos resa till Sverige uteslutande handlar om toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un, som sägs kunna bli av redan i maj.

ANNONS

Går att skydda?

- Sverige har sagt att mötet mellan Trump och Kim kan äga rum på svensk mark. Erbjudandet har ännu inte accepterats av någon av sidorna, det här besöket kan ses som början på en diskussion, säger hon.

Till skillnad från många länder har Sverige mångåriga diplomatiska förbindelser med Nordkorea och agerar skyddsmakt åt USA i landet.

Under tvådagarsbesöket i Stockholm ska Ri Yong-Ho möta utrikesminister Margot Wallström och enligt utrikesdepartementet diskutera såväl säkerhetsläget som Sveriges skyddsmaktsuppdrag. Sannolikt lär han även ställa en rad frågor om säkerhets- och skyddsaspekter. Napoleoni säger att det är av högsta vikt för Pyongyang att Kims säkerhet garanteras vid ett eventuellt toppmöte och hon bedömer att landets ambassad på Lidingö utanför Stockholm är för liten för en sådan tillställning.

"Skulle älska det"

På ett personligt plan tror Napoleoni att Kim skulle tycka om att komma till Sverige, i synnerhet eftersom han inte lämnat sitt hemland sedan han blev dess högste ledare 2011.

- Han skulle älska det. Han är ung, han tillhör millenniegenerationen och han har sin uppväxt i Schweiz i minne.

ANNONS

Dessutom finns det fördelar för Europa med att stå värd för ett toppmöte, resonerar hon.

- Det som sker i Stillahavsregionen bygger i stort på förhandlingar mellan USA och de asiatiska länderna. Europa är lite utanför. Men om mötet äger rum i Sverige lär det bli en rad middagar och möten där europeiska diplomater kan delta och spela en roll.

Klok person

Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD), beskriver den inresande utrikesministern som en klok person som går att föra en dialog med.

- Men samtidigt är det som med alla i den nordkoreanska kretsen – de är underställda ledarens instruktioner, säger Swanström.

Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att Ri Yong-Ho är att betrakta som en utsänd, och påpekar att han inte har befogenheter att göra överenskommelser efter eget huvud. Även han har hört spekulationer om att resan till Stockholm syftar till att kratta manegen för ett möte mellan Kim Jong-Un och Donald Trump.

ANNONS

Swanström är inte lika säker på att man kommer att behandla eventuella samtal mellan Nordkorea och USA. Han poängterar att Ri Yong-Ho befinner sig relativt långt ner i den nordkoreanska makthierarkin.

- Utrikesministeriet har generellt en väldigt låg position. Men med Ri Yong-Ho och en del omförflyttningar har utrikesdepartementet stärkt sin position.

Och, säger Swanström, träffen mellan Ri Yong-Ho och Margot Wallström är en bra start för att kunna ha möten på högre nivåer i framtiden.

- Det här är ett förberedande möte för ett förberedande möte.

TT

ANNONS