Analys: politikåret då allt och inget kan hända

Nu ska spelplanen vecklas ut inför valåret 2018. Här är frågorna vi vill ha svar på.

ANNONS
|

Egentligen kokar allt ned i en enda fråga: hur i hela friden ska landet styras, om valresultatet blir ungefär som opinionsläget ser ut i dag?

Under 2016 samlas alla riksdagspartier utom Vänstern till kongresser där vägen framåt ska stakas ut inför valet. Så: välkomna till 2017 – politikåret då allt och inget kan hända.

Redan i februari får vi en försmak, när Centern samlas till kommundagar i Göteborg.

Centerstämman följer senare i höst.

• Centern är det alliansparti som har bäst självförtroende för närvarande. Att partiet har valt sin egen väg i migrationsfrågan är en högst trolig anledning till att det växt i opinionen. Frågan är vad det innebär för Alliansen. Kommer Centern verkligen finna sig i att åter ställa sig i skuggan av Moderaterna – som gått åt helt motsatt håll i samma fråga?

ANNONS

I mitten av mars har Liberalerna riksmöte i Västerås.

• Partiet famlar, utan att hitta en fråga eller ett tilltal som gör att det sticker ut. Frågan är vad det får för konsekvenser. Ska någon kliva fram och utmana partiledaren Jan Björklund? Och hur bekväma är Liberalerna i Alliansen nu när M och KD rör sig allt längre högerut? Partiets gräsrötter ställer sig allt oftare frågan om Alliansen är värd sitt pris.

I slutet av mars har Moderaterna Sverigemöte i Karlstad, och i mitten av oktober blir det stämma i Örebro.

• På vårens Sverigemöte i Malmö var det smått euforisk stämning. Partiet hade ett visst uppsving i opinionen och Anna Kinberg Batra talade om lag och ordning och hårdare tag. Men nu hörs en stigande irritation både bland partifunktionärer och väljare över att den nya partiledningen inte avsätter regeringen. Och hur ser egentligen Anna Kinberg Batras regeringsunderlag ut? Hur nära SD kan hon gå utan att tappa C och L på vägen?

Kristdemokraterna mjukar upp med kommun- och landstingsdagar under våren innan det är dags för riksting i höst.

• Partiet har rört sig bort från den politiska mitten sedan Ebba Busch Thor tillträdde. Sökt efter en egen profil. Men ännu inte hittat någon som lockar fler väljare. Vad gör vetskapen att det bara kommer att hänga kvar i riksdagen med hjälp av moderata stödröster med ett parti?

ANNONS

I april samlas Socialdemokraterna för partikongress i Göteborg.

• Stefan Löfven ska hålla en samling kongressledamöter, som drömmer sig tillbaka till en tid då man tyckte att 40 procent var i minsta laget, på gott humör. Samtidigt som han – tillsammans med MP – styr landet med en bräcklig minoritet. Samt gör sitt bästa för att blockpolitiken ska vara historia före nästa val. Hur nu det ska gå till.

I slutet av maj har Miljöpartiet kongress i Linköping.

• Efter många om och men jobbar hela riksdagsgruppen ihop igen. Men frågan är om det betyder att alla landets miljöpartister blivit pragmatiker. MP-kongresser brukar vara ganska livliga tillställningar där Kånkenryggsäckar är mer dominerande än kostymer och det ska bli spännande att se hur starkt stöd regeringspolitiken har bland partifolket.

I höst är det också dags för partiet som ändrat hela spelplanen – Sverigedemokraterna – att samlas för landsdagar.

• Jimmie Åkessons inviter till Moderaterna har blivit allt tydligare. Efter en och en halv mandatperiod utan inflytande vill Sverigedemokraterna ha mer. Betyder det att de vassaste kanterna måste slipas av? Och i så fall: hur mjuka i tonen mot etablerade partier kan SD bli – utan att själva uppfattas som ett parti bland andra?

ANNONS

Vänstern är alltså det enda partiet som inte samlas för kongress under året. Men dem vet vi å andra sidan var vi har. Från alla andra vill vi ha svar, helst redan i år.

ANNONS