ANALYS: Kristersson tillför något nytt

Med Ulf Kristersson som huvudmotståndare får statsminister Stefan Löfven räkna med tuffare debatter. Men inte bara det. Partiledardebatten i riksdagen visade också att den nye moderatledaren tillför något nytt till svensk politik.

ANNONS
|

Redan i det första replikskiftet smäller det till.

– Ni spelar svensk roulette, säger Ulf Kristersson, lutar sig mot Konjunkturinstitutets kritik mot de stora satsningarna i regeringens budget och frågar Stefan Löfven vad han vet om svensk ekonomi som alla experter missat.

– Verkligheten är din västa fiende, Kristersson. Ni har alltid lämnat makten med underskott, svarar Stefan Löfven.

– Oseriös argumentation. Vi styrde under den värsta lågkonjunkturen sedan 30-talet, säger Kristersson.

Ja, allt talar för att han kommer att bjuda ett tuffare motstånd än företrädaren Anna Kinberg Batra.

Höjde blicken

Men det som stack ut mest var Ulf Kristerssons förmåga att måla med bredare pensel och ställa sig vid sidan av den dagspolitiska agendan. När andra hade fullt upp med diverse sifferexercis från de aktuella budgetmotionerna, alltså: "vi satsar si och så mycket mer än er på det ena eller det andra" inledde moderatledaren med ett långt resonemang om migrationspolitiken. Och i stället för att beskylla någon annan för något berättade han om de utgångspunkter han vill ta med sig in i ett samtal om en blocköverskridande migrationsöverenskommelse.

ANNONS

Man kan förstås ha olika syn på såväl hans problembeskrivning – att Sverige haft en oseriös hållning till migration och att det helt enkelt "fått bli som det blir" – som den önskelista han presenterade, och som bland annat handlar om att Sveriges regelverk inte kan avvika för mycket från omvärlden och ett nej måste betyda nej. Men det är väl också själva poängen med ett förhandlingsunderlag.

Under alla omständigheter var det uppfriskande att se ett helt annat förhållningssätt.

Valet närmar sig

I övrigt var mycket sig likt, även om det är tydligt att valet närmar sig och positioneringen inletts på allvar. Statsminister Stefan Löfven fortsätter trumma in bilden att nu – när budgetunderskott är vänt till överskott – kan regeringen börja investera i framtiden. Han är noga med att inte säga att allt är bra för ögonblicket, det hade varit för lätt för motståndarna att komma åt, utan i stället lägga upp argumentationen så att man ska förstå att det är nu det kan bli bra. Om en S-ledd regering får fortsatt förtroende.

På samma sätt fortsätter Centerledaren Annie Lööf och Jan Björklund att tala om hur landet slits isär och att regeringen inte går någonting åt situationen för dem som varit utan jobb en längre tid. Annie Lööf beskriver regeringens budget som "kliniskt ren" på förslag som öppnar möjligheter för fler att komma in på arbetsmarknaden.

ANNONS

I den här frågan står Socialdemokraterna och de två partier Stefan Löfven helst vill samarbeta med mycket långt ifrån varandra. För Liberalerna och Centern heter lösningen på tudelningen på arbetsmarknaden sänkta trösklar och enkla jobb. "Lägre lön är bättre än bidrag", som Jan Björklund uttryckte saken.

För Stefan Löfven är lönebildningen en sak för arbetsmarknadens parter. På den punkten finns inget förhandlingsutrymme. Och han ser hellre att folk får utbildning så att de kan ta de jobb som finns än lyssnar på prat om enkla jobb.

Fick inga svar

Nu är ju själva tanken med en debatt att man ska argumentera för det man tror på, så att vänta sig samförstånd över blockgränsen är förstås orimligt. Men även med det i åtanke är det svårt att se att några stora öppningar från Centerns och Liberalernas sida för ett samarbete med Socialdemokraterna.

Annie Lööf gjorde också helt klart att det är Ulf Kristersson hon vill se som statsminister efter valet. Hur det ska gå till vet vi lika lite om som inför debatten. Strategin från allianspartierna tycks just nu vara att skjuta upp svaret på alla frågor av den typen till efter valet.

Noterat

!

Gustav Fridolin gjorde en stor sak av att ingen talade miljö – fram till Jan Björklund kontrade: "Nu har det gått två timmar och en kvart och landets utbildningsminister har inte nämnt utbildning."

?

Har någon svensk partiledare någonsin låtit så alarmistisk som Jimmie Åkesson gjorde under onsdagen debatt? Här är alltså maffialiknande klaner, no-go-zoner, handgranater, bilbränder och upplopp vardagsmat.

ANNONS