ANALYS: Håll ögonen på Hässleholm

Är det mot Hässleholm vi ska blicka för att se svensk politiskt framtid? Kanske. I vilket fall som helst är det väl värt att följa det som händer där.

ANNONS
|

I en 20 minuter lång paus gjorde Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Folkets väl upp med Sverigedemokraterna i kulturhusets foajé i Hässleholm. Kommunens tidigare styre – de rödgröna och Centern – hade avgått efter att de inte fick igenom sin budget. Och där i foajén förhandlades lösningen fram: Allianspolitikerna fick posterna som ordförande i kommunens nämnder – Sverigedemokraterna posterna som vice ordförande.

"En valteknisk samverkan"

Sverigedemokraten Patrik Jönsson beskrev det efteråt för SVT som att hans parti inte har ett regelrätt samarbete, men i praktiken en valteknisk samverkan med Moderaterna.

Det moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnade för den 19 januari – när hon deklarerade att hon ville bryta dödläget i svensk politik – har alltså hänt. Delar av Alliansen styr en svensk kommun efter att ha gjort upp med Sverigedemokraterna. Framtiden är här. Eller?

ANNONS

Ett par veckor efter Moderatledarens utspel träffade jag SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Den bild han ville ge var att det som nu hänt var på gång i ganska många kommuner landet över. Han berättade att partikamrater vittnade om allt fler kontakter och förfrågningar från moderata kommunpolitiker.

Kylig inställning vid rundringning

Å andra sidan: när vi ringt runt till moderater i Göteborg och kranskommunerna har inställningen till samarbete eller ens samtal med Sverigedemokraterna varit minst sagt kylig. Samma bild gav den enkät som SVT skickat ut till moderata kommunpolitiker i hela landet. Där säger 69 procent nej till att i högre grad samarbeta med SD. Bara 18 procent säger ja.

Nu är det ju förstås så att det politiker säger i ett läge inte alltid är exakt synonymt med det praktiska utfallet i ett senare skede. Politik innehåller många andra komponenter än ideologi. Inte minst på lokal nivå handlar det om praktiska överväganden och personkemi. Det finns gott om oheliga allianser och annorlunda koalitioner i landets kommuner och regioner.

Partierna i Göteborg mindre intresserade

I Göteborg finns inte mycket som talar för någon form av närmande mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Det beror dels på ointresse från Alliansens sida. KD:s gruppledare David Lega är till exempel sannolikt den kommunpolitiker i staden som oftast och hårdast markerar mot Sverigedemokraterna.

ANNONS

Men det handlar också om vilka de lokala SD-politikerna är och hur de beter sig. Fullmäktigegruppen i Göteborg agerar inte sällan på ett sätt som bryter de vanliga mönstren.

Ända sedan de i princip saboterade mandatperiodens första möte genom att kräva votering om varje enskild tillsättning har de överraskat med motstridiga besked i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt en sällan skådad yvighet i debatterna. Kommunalrådet Lars Hanssons försök att skämta om romska terrorceller eller att uppmana Fi att lämna salen när det är dags att prata om bilar och trafik är bara två plumpa exempel.

Anstränger sig i Malmö

I till exempel Malmö ser det annorlunda ut. Där jobbar de lokala SD-politikerna hårt på att visa att de är värda att ta på allvar. Samma sak på riksplanet, det är snarare bilden av ansvar än aktivism som partiets ledande företrädare numera vill förmedla.

Och i Hässleholm är alltså läget så att partiet får vara med och dela makten.

Att det sker just i Skåne är inte helt överraskande – det är här partiet växt först och mest. Om man räknar bort Malmö uppgav 31 procent av väljarna i landskapet i den senaste väljarbarometern från GP/Sifo att de skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val i dag. I Hässleholms kommun har partiet 14 av 61 mandat.

ANNONS

Hur de hanterar den nya roll de fått kommer att följas noga av fler än bara kommuninvånarna. Det kan mycket väl bli avgörande för vad som händer på fler håll i landet efter nästa års val.

Fakta: KF Hässleholm

I höstas röstade Sverigedemokraterna och lokala partiet Folkets Väl på Alliansens budget i kommunfullmäktige i skånska Hässleholm.

Det ledde till att den sittande majoriteten, som bestod av de S, MP, V och C, föll.

Under måndagskvällen skulle ett nytt styre utses. Efter förhandlingar valde M, L och KD att rösta på SD:s kandidater till alla vice-poster, mot att de själva fick ordförandeposterna.

Liberalernas partiledare Jan Björklund fördömde under tisdagen agerandet.

ANNONS