ANALYS: Frågan är om kampvilja räcker

ANNONS
|

Folk stod upp och applåderade redan när hon gick in. Det gick inte att missförstå: Sverigemötets deltagare var beredda att ge Anna Kinberg Batra chansen.

Efter en fredag med intern lagbyggande – seminarier som till stor del handlar om hur mycket bättre allt fungerar i M-styrda kommuner och en fest som pågick fram till tretiden – var förutsättningarna för ödestalet kanske inte så tokiga ändå.

Den kritik folk samlat på sig de senaste veckorna orkade ingen längre tänka på. Trots att dagen inleddes med rapporter om ett opinionsras i Stockholm och en undersökning i Aftonbladet som visar att en klar majoritet av Alliansväljarna ser Annie Lööf som den naturliga statsministerkandidaten.

ANNONS

Och när Anna Kinberg Batra började med att öppna sig och berätta om hur hon drabbades av en blodpropp under sin graviditet och blev sängliggande under tre månader vann hon ytterligare sympatier. Budskapet hade nog gått fram även om hon inte sagt det rakt ut: "Då var jag nere för räkning. Nu står jag här med er."

Redan före talet hade vi fått en liten inblick i vilken riktning hon vill ta partiet i, av de reformgrupper som ska ta fram förslag till ett valmanifest. Förutom lag och ordning handlar det om tidigare betyg och ett bidragstak, så att det aldrig ska löna sig att leva på bidrag. Samt arbetsmarknadsreformer, så att trösklarna blir lägre.

Jobben stod i fokus i Anna Kinberg Batras tal. Hon lånade Fredrik Reinfeldts begrepp att Moderaterna är Sveriges arbetarparti och presenterade två konkreta mål: klyftan mellan hur många inrikes och utrikes födda som jobbar ska halveras och en halv miljon nya jobb ska fram. Båda löftena ska vara infriade 2025.

Budskapet var att Moderaterna står för jobb, frihet och trygghet.

Till skillnad från regeringen som står för bidrag, skattehöjningar och kravlöshet.

Vägen till fler jobb går enligt via moderatledaren via första jobbet-anställningar, lägre inkomstskatt och bidragstak. Och fler reformförslag kommer, lovar hon.

ANNONS

En halv miljon nya jobb låter förstås mycket, men Konjunkturinstitutets bedömning är att det kommer att finnas 317000 fler jobb än i dag år 2025. Så i själva verket handlar Moderaternas jobblöfte om 183000 nya jobb, utöver de KI redan prognostiserat.

Om det i praktiken innebär mer eller mindre än Socialdemokraternas löfte om EU:s lägsta arbetslöshet, det kunde moderatledaren inte ge besked om.

Lika flytande blev det när det kom till det besked hon gav den 19 januari. I sitt tal rev hon ned applåder genom att säga att hon aldrig tänkte regera tillsammans med

Vänstern – som om det var det som varit otydligt. När jublet lagt sig lade hon till att hon inte tänkte regera med Sverigedemokraterna heller.

Därmed var alla frågetecken uträtade, förklarade hon på pressträffen efteråt.

De som undrar vad det brutna kontaktförbudet med Sverigedemokraterna betyder mer konkret – samtal? förhandlingar? samarbete? – får uppenbarligen leta efter svaret någon annanstans.

Precis som partisekreteraren Tomas Tobé medgav Anna Kinberg Batra att partiet är inne i en svår tid. Hon jämförde med när Sverige låg under med 4-0 i VM-kvalmatchen i fotboll mot Tyskland hösten 2012 – och hur Sverige reste sig.

Idrottsmetaforer må vara tacksamma att ta till för att illustrera kampvilja, men de säger inte alltid det man önskar. Ett oavgjort resultat i valet är sannolikt inte det Anna Kinberg Batra drömmer om.

ANNONS

Och ska man vara riktigt tråkig, så missade Sverige VM trots bragden i Berlin. Tyskland däremot vann hela turneringen.

ANNONS