Arkivbild
Arkivbild

Analys: Ekeroth kommer tillbaka

Kent Ekeroth tvingas ta en time out. Det är inte första gången – och chansen att han kommer tillbaka är stor.

ANNONS
|

"SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth kämpar för sitt politiska liv."

Precis så inledde jag en text för fyra år sedan.

Då hade Expressen kommit över en filmsekvens – som Ekeroth själv filmat – från en blöt utekväll, där han tillsammans med ytterligare två SD-politiker drog runt på stan och hötte med järnrör. I filmen kallas också komikern Soran Ismail för "babbe" och en ung kvinna för hora.

Erik Almqvist, som vid tillfället var ekonomisk-politisk talesman och satt i partistyrelsen, tvingade snabbt lämna sina uppdrag. Kent Ekeroth var däremot tillbaka ett par månader senare.

Nu är vi alltså där igen.

Har anmälts för misshandel

Det rapporteras om hur Kent Ekeroth dök upp vid nattklubben Solidaritet i Stockholm sent på onsdagsnatten. Han trängde sig före kön, men nekades inträde eftersom han var alldeles för berusad. Enligt vakterna vägrade han acceptera att han inte släpptes in och skrek "ni är skit, ni är misslyckade" till dem. Han har också anmälts för misshandel av en annan gäst.

ANNONS

Själv hävdar Kent Ekeroth att han nekats inträde på grund av sina politiska åsikter.

På torsdagseftermiddagen uppmanade partiledaren Jimmie Åkesson honom att ta en time out – och det är väl egentligen det enda anmärkningsvärda i historien så här långt. Partiledaren brukar hålla sig långt ifrån disciplinärenden – och har så gjort ända sedan han införde nolltolerans mot rasism och extremism i partiet hösten 2012.

Tipset: Ekeroth är hemma ett tag

Men man ska nog akta sig för att dra slutsatsen att det beror på att Åkesson vill bli av med Ekeroth. Den som följer Kent Ekeroth på twitter tvingas regelbundet ställa sig frågan om han verkligen lever upp till kravet om nolltolerans mot rasism – och så länge han bedöms göra det kommer han nog klara sig undan en del annat också.

Grundtipset måste vara att Kent Ekeroth är hemma ett tag, kanske får en knäpp på näsan för att han är för full på fel ställe, men att han sedan kommer tillbaka till sin riksdagsplats och till sin post i justitieutskottet – av det enkla skälet att partiledningen gillar och behöver honom.

"Sluggerstil"

Med sin sluggerstil, inte minst i sociala medier, är han en populär person bland många SD-väljare. Så länge han finns där centralt i partiet riskerar det aldrig att uppfattas som ett helt vanligt parti.

ANNONS

Så länge partiledningen ser genom fingrarna med hans ton på twitter är det tveksamt om en dålig fylla kan ända på det.

ANNONS