ANALYS: Anna Kinberg Batra flörtade med SD - men misslyckas

Anna Kinberg Batras nya syn på Sverigedemokraterna var den bästa present Annie Lööf kunde få. Centern går kraftigt framåt i GP/Sifos extramätning. För Moderaterna däremot är siffrorna en kalldusch.

ANNONS
|

Efter en period av uppgång tar Centerpartiet nu ännu ett stort kliv framåt i opinionen. Om det var val i dag skulle 11,6 procent av väljarna rösta på partiet.

Sedan valet har partiet nära nog fördubblats.

Inte sedan sommaren 1990 har det samlat större stöd i en Sifomätning.

Valde att förhandla

Mätningen är gjord efter det att Anna Kinberg Batra meddelade att Moderaterna vill "bryta dödläget i svensk politik" genom att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna. Varken Liberalerna eller Centerpartiet har visat minsta intresse för att följa Kinberg Batras nya linje, och framförallt Annie Lööf har markerat tydligt att Sverigedemokraterna inte är ett parti som hon vill ha någonting med att göra.

ANNONS

Det är en tydlighet som delar av väljarkåren redan tidigare belönat och som nu får ett ännu större genomslag i opinionen.

Högt spel

Att Anna Kinberg Batra spelar ett högt spel när hon vill närma sig Sverigedemokraterna var tydligt redan i samma stund som hon yttrade orden.

Även om hon – bland annat som en följd av ett dåligt opinionsläge – varit utsatt för hård press från delar av partiet, var alla inte lika entusiastiska. En handfull missnöjda förtroendevalda har lämnat partiet efter beskedet och under helgen fick förre förvarsministern Mikael Odenberg stöd från flera gamla partitoppar när han tog avstånd från Kinberg Batras omsvängning.

Vi får gå tillbaka till juni 2004 – före Alliansen lanserades – för att hitta lägre stöd för Moderaterna i en mätning.

Kan de lyckas vända?

Nu är det i och för sig så att val avgörs på valdagen. En opinionsmätning som görs två veckor efter ett omvälvande besked säger inte mer än hur läget är just då.

Men om Anna Kinberg Batra ska lyckas vända partiets nya linje till sin fördel krävs förstås att den förenas med konkret politik som tilltalar väljarna. Att som hittills motivera ett närmande till SD med att partierna kan komma överens i bullerfrågor har av allt att döma inte övertygat. Inte heller den tydliga profileringen på en mer klassisk moderatpolitik med tydligt fokus på trygghetsfrågor och hårdare krav har gett utdelning.

ANNONS

De väljare som lockades till Moderaterna av tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldts mer optimistiska människosyn och framtidsoptimistiska budskap kanske snarare ser hans arvtagare i Annie Lööf.

Åkesson öppnade för kompromiss

Sedan valet 2014 har Centern vunnit över 2,3 procentenheter från Moderaterna. Men den största rörelsen direkt mellan de två partierna skedde redan före M:s omsvängning. Sedan dess har Centern plockat väljare från både S och M.

Alliansen som helhet har vunnit stöd sedan förra mätningen och är nu större än de rödgröna, om än skillnaden inte är signifikant. För inte heller Socialdemokraterna har mycket att glädja sig åt. Den uppgång partiet haft den senaste tiden är bruten.

Inte heller Sverigedemokraterna har vunnit på den senaste tidens händelser. Efter Moderaternas besked har partiet visat en större kompromissvilja än tidigare och i Ekots lördagsintervju öppnade partiledaren Jimmie Åkesson till och med för att kompromissa i invandringsfrågan. Något som fick Ted Ekeroth, vice ordförande i SD Syd, att uttrycka sin rädsla för att Sverigedemokraterna var på väg att "göra en Miljöpartiet" – det vill säga slipa av så många vassa kanter att man tappar både sin politik och sina väljare när man väl når makten.

Den här balansgången – mellan att bli ett parti som andra kan tänka sig att samarbeta med och att vara ett alternativ för alla dem som inte litar på traditionella partier – kommer bli allt svårare för Sverigedemokraterna.

ANNONS
ANNONS