Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

ANALYS: Åkesson lovar oss ett lyckans land

Jimmie Åkesson sa ordet folkhem i princip hur många gånger som helst. Bilden han vill ge: att Sverigedemokraterna ska återskapa det riktiga Sverige.

Sverigedemokraterna har sitt Almedalshögkvarter i en pub intill parken. På väggen utanför har partiet satt upp en stor röd banderoll: Sverigedemokraterna – det riktiga arbetarpartiet. 
Jimmie Åkessons tal förmedlande samma budskap: Sverigedemokraterna är det som Socialdemokraterna en gång var – det breda samhällsbyggande partiet som bryr sig om alla medborgare. I Sverigedemokraternas framtidsland finns inga fattigpensionärer, inga vårdköer, inga kvinnor som föder i bilar. Folk är hyggliga mot varandra och gör rätt för sig. Och vårdyrkena har blivit drömyrken – "för vi betalar vad det är värt".

Har åkt runt i landet

Jimmie Åkesson har tillbringat stora delar av året med att resa runt i landet och prata med folk.
Han gillade inte vad han såg och hörde. Det gjorde honom än mer orolig över tillståndet i landet.
I talet tog han oss med till folk som kunde vittna om hur de inte vågar gå att handla för att torget domineras av knarkhandel och unga kvinnor som blir ofredade. 
Så här ser det alltså ut – och det gör det, i Jimmie Åkessons värld, för att det vänsterliberala etablissemanget medvetet vill skapa splittring i landet.
Sverigedemokraterna vill någonting annat och Jimmie Åkesson citerade både Verner von Heidenstam och Per Albin Hansson innan han förklarade hur partiet ska "återupprätta folkhemmet" – alltså göra det Socialdemokraterna en gång lovade, men för länge sedan glömt bort.

Leker med tama lejon

Det var ett starkt retoriskt tal där han först målade upp en bild av ett förfallet samhället – för att sedan, gång på gång, hamra in hur det skulle se ut i "vårt moderna folkhem".  Där ingen ska hamna utanför – "inga kelgrisar, inga styvbarn". Där alla kan känna sig trygga. Där alla unga kvinnor får klä sig hur de vill och gifta sig med vem de vill. Och de grovt kriminella sitter inlåsta.
Det är ett land där solen alltid skiner och alla sjukdomar är glömda för länge sedan. Nej, det sista sa han aldrig – det behövdes inte. Alla förstod att det handlade om ett lyckans land där människor leker med tama lejon.
Man kan tänka sig att det skulle vara lite svårt att skapa denna drömtillvaro. 
Att det skulle kräva sin förklaring, hur det ska gå till.
Men någon fick förklaring fick vi aldrig.
Inte mer än att vi alla måste göra vår plikt innan vi kräver vår rätt.
Samt att alla är välkomna att vara med, oavsett var man kommer ifrån. Men man måste anpassa sig och bli "en av oss". Annars är man inte välkommen i det moderna folkhemmet.
Det beskedet gav kvällens längsta applåd.

Mest läst