Ambulanspersonal misstog en hjärtinfarkt för magsjuka. Arkivbild.
Ambulanspersonal misstog en hjärtinfarkt för magsjuka. Arkivbild.

Ambulans misstog hjärtinfarkt för magsjuka

ANNONS
|

När ambulansen kom fram låg en man som låg på golvet dränkt i svett med ett tryck över bröstet. Mannen hade haft diarré under dagen och kräktes. Efter att han fått hjälp till toaletten och blivit tvättad lämnade ambulansen bostaden, skriver Hela Hälsingland.

Enligt mannen sade personalen: "Du har magsjuka, dig vill vi inte ha in till sjukhuset", när de hittade honom på golvet.

Ambulanspersonalen säger att mannen inte ville följa med till sjukhuset och att han sagt att han hade ont i mellangärdet, men förnekade bröstsmärtor. Någon EKG-undersökning genomfördes aldrig men hans puls, blodtryck och andning bedömdes vara normal.

ANNONS

När mannen två dagar senare sökte vård på hälsocentral i Söderhamn konstaterades att han haft en hjärtinfarkt, och han fick genomgå en operation.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är kritisk till ambulanspersonalens agerande, då de inte gjorde en fullständig helhetsbedömning och tog temperatur och EKG. Ivo anmärker också på bristande riktlinjer i regionen för liknande fall.

Region Gävleborg ska nu åtgärda bristerna. Bland annat ska det tydliggöras att EKG alltid ska tas på patienter med övre buksmärtor.

TT

ANNONS