Uppemot var femte körkortsaspirant måste skriva teoriprovet fyra gånger innan de klarar sig. Förra året skrev en elev provet för 66:e gången – och klarade det. Arkivbild.
Uppemot var femte körkortsaspirant måste skriva teoriprovet fyra gånger innan de klarar sig. Förra året skrev en elev provet för 66:e gången – och klarade det. Arkivbild.

Allt fler körkortselever kuggas vid teoriprovet

De flesta som ska ta körkort klarar teoriprovet vid första försöket. Men allt fler kuggas.

ANNONS
|

Proven ska inte ha blivit svårare. Men allt fler elever är sämre förberedda, och överlag finns en övertro till kunskaperna, fastslår en utredning gjord av Statens väg- och transportforskningsinstitut på uppdrag av trafikverket.

- Vi såg en trend att andelen godkända prov minskade generellt. Man kom till oss lite förtidigt, säger Ylva Lundin.

I snitt behöver elever skriva 2,1 teoriprov innan de får godkänt.

ANNONS

- Men en liten grupp gör fler än tio prov.

En körkortsaspirant klarade i fjol sitt teoriprov först vid 29:e försöket. Rekordet förra året höll dock den elev som skrev teoriprovet för 66:e gången – och då äntligen blev godkänd, rapporterar Sydsvenskan.

På Trafikverket finns misstankar om att de som skriver många gånger kan vara inblandade i fusk, till exempel genom att fotografera provet eller genom att försöka memorera det till nästa gång.

- Vi har övervakning och jag menar att vi försöker komma åt de som vill fuska eller filma av provet, säger Håkan Hanson, trafikinspektör och chef för Trafikverkets förarprovsavdelning i Helsingborg, till Sydsvenskan.

Ylva Lundin understryker för TT att det enskilda trafiksäkerhetsansvaret som följer på att ha körkort är större än att bara lyckas med förarproven.

- Du ska inte bara klara provet, det är också resan som startar när du sedan börjar köra.

ANNONS

TT

Fakta: Så många klarar körkortsteorin

Andel som klarat teoriprovet

Källa: Trafikverket

ANNONS