Den vanligaste smittvägen för hepatit C, som drabbar levern, är intrevenöst missbruk.
Den vanligaste smittvägen för hepatit C, som drabbar levern, är intrevenöst missbruk.

Allt fler får botande hepatitbehandling

I år hoppas sjukvården kunna ge 5 000 svenskar botande behandling mot hepatit C. Det är mer än dubbelt så många som tidigare år.

ANNONS
|

Sedan årsskiftet ska alla som har kronisk hepatit C kunna få tillgång till botande behandling, inte bara de svårast sjuka som tidigare år.

Den utökade rekommendationen har möjliggjorts tack vare att priserna för de aktuella läkemedlen sjunkit drastiskt. Från, som mest, 1,3 miljoner kronor per behandling för ett par år sedan, till dagens kostnad som ligger under 100000 kronor.

Botande behandling

- Det är inte ofta det kommer en botande behandling utan biverkningar för en så pass svår sjukdom som hepatit C. Och nu har kostnaden minskat dramatiskt. Därför har nu rekommendationen till landstingen utökats, så att fler patienter ska få behandling, säger Mikael Svensson, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

ANNONS

Och den nya rekommendationen tycks ha haft effekt. Under januari och februari påbörjade 1092 patienter sin behandling, att jämföra med drygt 2000 under hela förra året.

- Målet för hela 2018 är att 5000 patienter ska behandlas, vilket är betydligt fler än förra året, säger Mikael Svensson.

Nya fall

Men även om detta är en kraftig ökning jämfört med tidigare år, är det ändå bara en liten del av de cirka 45000 svenskar som lever med smittan i dag. Ett problem är kapacitetsbrist inom sjukvården, ett annat att många smittade är intravenösa missbrukare.

- Eftersom den främsta smittvägen är intravenöst missbruk är det många smittskyddsläkare som menar att det är där man ska sätta in resurserna, även om ingen tror att man kan behandla en missbrukare om inte allt annat runtomkring också fungerar, som tillgång till rena sprutor och så vidare, säger Mikael Svensson.

ANNONS

Dessutom anmäls runt 2000 nya fall varje år, främst på grund av smutsiga kanyler i samband med missbruk.

Sammantaget gör detta, säger han, att det antagligen – den nya rekommendationen till trots – kommer att ta flera år innan alla eller ens en majoritet av alla smittade svenskar har fått behandling.

- Än så länge är det bara toppen av isberget, men nu när rekommendationen utökats kommer allt fler att bli helt smittfria, säger Mikael Svensson.

TT

Fakta: Infekterar levern

Hepatit C är en virussjukdom som infekterar levern.

Sjukdomen klassas som allmänfarlig.

De flesta kan leva med smittan i många år utan symtom, men efter en tid behöver många en levertransplantation för att överleva.

Ungefär tre procent av världens befolkning tros bära på smittan.

I Sverige är ungefär 45000 personer smittade.

En standardbehandling på tre månader med de nya läkemedlen kostar enligt de nya avtal som började gälla vid årsskiftet ungefär 100000 kronor. En del patienter behöver en dubbelt så lång behandling.

Källa: Nationalencyklopedin och NT-rådet

ANNONS