Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C) ) besöker Sjödalsgymnasiet i Huddinge och föreslår en ny tvåårig yrkesutbildning på gymnasiet.
Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C) ) besöker Sjödalsgymnasiet i Huddinge och föreslår en ny tvåårig yrkesutbildning på gymnasiet.

Alliansen vill införa kortare yrkesskola

Alliansen vill införa en kortare, tvåårig yrkesskola vid sidan av de treåriga gymnasieprogrammen. Utbildningen ska vara till för dem som misslyckas i grundskolan. Men såväl gymnasieminister Anna Ekström (S) som Lärarförbundet kritiserar förslaget.

ANNONS
|

- Det är bättre att de får en kortare yrkesutbildning och lär sig praktiska yrken än att de bara blir utslagna, säger Liberalernas ledare Jan Björklund när han och de andra Alliansledarna presenterar förslaget på Sjödalsgymnasiet i Huddinge.

Den kortare yrkesskolan ska finnas vid sidan av de treåriga gymnasieutbildningarna. Fokus ska helt vara på yrkesämnen och, för nyanlända, på svenska. De akademiska ämnena ska vara reducerade till ett "minimum".

ANNONS

- Alla elever vill inte bli akademiker, säger Björklund.

"Häpnadsväckande"

Alliansens nya yrkesskola riktar sig till elever som går ur grundskolan utan att nå behörighet till ett nationellt gymnasieprogram. Det handlar om drygt 17 procent av alla elever, eller omkring 20000 ungdomar varje år.

- Det är häpnadsväckande. Andelen har aldrig varit så hög förut, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

I dag hoppar dessutom 35 procent av alla som börjar på gymnasiet av eller får aldrig en gymnasieexamen av andra skäl.

På 90-talet blev yrkeslinjerna på gymnasiet treåriga. Den förra Alliansregeringen tog bort kravet på att även gymnasiets yrkesprogram ska innehålla teoretiska ämnen som ger högskolebehörighet.

Men den rödgröna regeringen har nu föreslagit att alla yrkeslinjer ska ge högskolebehörighet. Dock ska det vara möjligt för eleven att aktivt välja bort vissa kurser. När riksdagen senare i vår ska rösta om förslaget tänker Allianspartierna rösta nej.

ANNONS

"Sorgligt förslag"

Gymnasieminister Anna Ekström är kritisk till Alliansens förslag.

- Jag tycker att Alliansens förslag är så sorgligt eftersom det delar in elever i olika grupper i gymnasieskolan, en grupp som får läsa vidare och en grupp som förväntas inte läsa vidare.

Anna Ekström säger att regeringens förslag om att alla yrkeslinjer ska ge högskolebehörighet har tagits fram i stort samråd med arbetsmarknadens parter.

- Det har ett stort stöd av arbetsgivare, fack, lärare och elever, säger hon.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tycker att Alliansen tänker helt fel.

- För mig ter det sig som ett väldigt tondövt förslag, säger hon.

- Vi har under många år haft minskande söktryck till yrkesprogrammen och vi vet att en stor anledning till det är att det upplevs som en återvändsgränd och alltför krångligt för eleverna att hålla fler dörrar öppna i sina yrkesval. Många har till och med valt bort sitt drömyrke för att det inte har gett högskolebehörighet.

ANNONS
TT

Fakta: Alliansens förslag

Inrätta tvåårig yrkesskola.

Stärk gymnasiets introduktionsprogram.

Alla gymnasieprogram ska kunna erbjuda högskolebehörighet, men det ska inte vara obligatoriskt på yrkesprogram.

Öka antalet yrkescollege.

Fler lärlingsutbildningar.

Utveckla studie- och yrkesvägledningen.

Källa: Alliansen

ANNONS